avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Actiune civila in procesul penal
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Actiune civila in procesul penal

Buna ziua,

Am si eu nevoie de cateva hotarari privind actiunea civila in procesul penal. Ma poate ajuta cineva?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:15, 24 Februarie 2010
Actiune civila in cadrul procesului penal. Daune materiale si morale. Proba. Criterii de cuantificare a prejudiciului moral

Tip: Sentinţă penală
Nr./Dată: 3438 (11.11.2008)
Autor: Judecatoria Iasi

Prin sentinta penala nr.3438/11.11.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpatul pentru savarsirea a doua infractiuni privind circulatia pe drumurile publice si a admis in parte actiunea civila a partii civile TA.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, in ceea ce priveste latura civila a cauzei, instanta a retinut ca partea vatamata TA s-a constituit parte civila cu suma de 8500 lei daune materiale si 10.000 lei daune morale, insa, desi instanta a pus de mai multe ori în vedere partii civile sa-si dovedeasca pretentiile, aceasta, prin înscrisurile depuse la dosar, nu le-a probat decât în parte.
Astfel potrivit chitantelor depuse la dosar instanta a retinut ca partea civila a efectuat cheltuieli legate de refacerea sanatatii în suma de 65,40 lei.
In consecinta, instanta, în baza art.14, 346 Cod procedura penala, raportat la art.998, 999 Cod civil, a admis în parte actiunea civila formulata de partea civila si, retinând vinovatia inculpatului, care prin actiunea sa a determinat evenimentul rutier în care au fost produse leziunile partii vatamate, l-a obligat la plata sumei mentionate, cu titlu de despagubiri materiale.
Instanta a mai retinut ca inculpatul are obligatia de a acoperi în întregime prejudiciul provocat prin savârsirea infractiunii, astfel ca a admis în parte si cererea partii civile de obligare a inculpatului la plata unor daune morale apreciind ca, raportat la leziunile suferite, respectiv echimoza, excoriatii, plaga contuza, fractura metafiza proximala metacarpian I deget 1 mâna stânga si a prezentat comotie cerebrala anamnestica, leziuni ce s-au produs în cadrul unui accident rutier si pot data din 31.07.2006 si necesita 35-40 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, pretentiile partii civile sunt justificate în parte. Având în vedere faptul ca partii civile i s-a realizat imobilizarea unui deget cu atela gipsata pe timp de 4-6 saptamâni, recomandându-se mentinerea mâinii în pozitie ridicata, evitarea efortului fizic si a traumatismelor locale, instanta a apreciat ca aceasta situatie este de natura a-i crea un disconfort psihic partii civile, disconfort ce altereaza existenta obisnuita a acesteia. Având în vedere si traumatismul suferit ca urmare a implicarii sale într-un eveniment rutier, la producerea caruia nu a contribuit, instanta a apreciat ca suma de 2.000 lei daune morale constituie o justa reparatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale- vatamare corporala -181 cp Av. Marian Bîrlădeanu Av. Marian Bîrlădeanu Buna seara! Apelez si eu la colegii penalisti (si nu numai) cu o intrebare: Din experienta dumneavoastra, la o vatamare corporala cu 50-55 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Art 193. cpp xuser xuser [quot] Art. 193. - Inculpatul este obligat sa plateasca partii vatamate in caz de condamnare, precum si partii civile careia i s-a admis actiunea civila, ... (vezi toată discuția)
Inculpat sca78nia sca78nia Sunt urmarit penal intr-un dosar ,ucidere din culpa art178,alin.2,5,,pagubiti au cerut daune moral si materiale foarte mari(1200000euro) si sunt condamnat la ... (vezi toată discuția)