avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art 193. cpp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art 193. cpp

Art. 193. - Inculpatul este obligat sa plateasca partii vatamate in caz de condamnare, precum si partii civile careia i s-a admis actiunea civila, cheltuielile judiciare facute de acestea.

Cand actiunea civila este admisa numai in parte, instanta poate obliga pe inculpat la plata totala sau partiala a cheltuielilor judiciare.

Despre ce cheltuieli judiciare este vorba? inculpatul poate fi obligat la cei 10% taxa de timbru? sau cum?
Sa zicem ca cer daune morale de 8000 lei, si primesc doar 500 lei, trebuie sa platesc eu ca parte vatamata?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:38, 27 Decembrie 2011
Nu este vorba despre obligatia partii vatamate de a achita daunele materiale, morale si cheltuielile de judecata,ci este exact invers - legea prevede clar si expres ca ,,inculpatul este obligat``, fiind astfel vorba despre obligatia inculpatului condamnat de a despagubi partea civila conform prententiilor materiale si morale ce fac obiectul actiunii civile, precum si la plata catre aceasta a cheltuielilor de judecata. Cheltuielile de judecata pot consta in onorariile avocatului partii civile, cheltuielile de transport, cazare facute de aceasta parte cu ocazia procesului, in domeniul dreptului penal, neexistand obligatia partii civile de a achita taxa de timbru, actiunea civila fiind scutita de aceasta taxa. Obligatia de plata a daunelor care constituie obiectul actiunii civile si a cheltuielilor de judecata, se naste in sarcina inculpatului prin dispozitia instantei din hotararea de condamnare, instanta fiind cea care va stabili prin hotarare cuantumul efectiv al daunelor materiale si morale, si a cheltuielilor de judecata pe care trebuie sa le plateasca inculpatul partii civile. Trebuie sa stiti ca daunele materiale se vor acorda numai in masura in care sunt dovedite cu mijloace de proba, iar daunele morale sunt lasate la aprecierea judecatorului.
xuser a scris:
trebuie sa platesc eu ca parte vatamata?

Instanta de judecata in cuprinsul hotararii la o cerere/actiune,dispune solutia principala de admitere /respingere si secundar ,daca partea a solicitat cheltuieli de judecata,
dispune in sarcina partii in defavoarea careia este solutia sa achite cheltuielil de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune si cheltuieli de judecata in calitate de suspect eusaisapte eusaisapte Daca nu sunt condamnat fiindca sunt nevinovat, am suferit totusi daune materiale si morale si cheltuieli de judecata Pot cere aceasta in acelasi dosar in ... (vezi toată discuția)
Daune morale Razvan1103 Razvan1103 Buna ziua, in urma unui proces avut ca parte vatamata / loviri si alte violente, sentinta data a fost : condamnă pe inculpatul la pedeapsa de 2700 lei ... (vezi toată discuția)
Ce mi-se poate imputa? ofg ofg In cadrul unui proces penal am introdus o actiune civila.Ce mi- se poate imputa mie ca parte vatamata in cazul in care invinuitul nu este gasit(CULPA ACESTUIA) ... (vezi toată discuția)