avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli reparatii bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli reparatii bloc

Buna ziua.

Sunt proprietarul unui apartament situat la etajul 8/8 intr-un bloc din Capitala. Administratorul a înlocuit ușa de acces catre ghena, situată la etajul 7 (etajul 8 nu are ghena). A pus una de termopan. Vechea ușa era din lemn si nu se mai închidea bine. Administratorul a afisat întreținerea pe ultima luna si pentru proprietarii apartamentelor situate la 7 si 8, in total 6, a suplimentat cheltuielile de întreținere cu 125 lei pentru fiecare apartament, suma reprezentând contravaloarea usii de termopan.
Întrebari:
1. Este corecta impărțirea sumei la cele 6 apartamente sau trebuia impartita la toate apartamentele din bloc?
2. In situatia in care administratorul nu vrea sa imparta suma la toate apartamentele din bloc, ce pot face? Platesc si apoi ma adresez justitiei (si cum trebuie sa procedez in acest caz)?

Adrian Dumitrache
Cel mai recent răspuns: tomasso , utilizator 14:43, 11 Iulie 2014
1. Cheltuielile trebuie impartite proportional cu toate apartamentele din bloc, avand in vedere ca toti proprietarii sunt obligati la plata cheltuielilor efectuate in spatiile comune.
2. Aveti posibilitatea sa nu platiti suma respectiva, daca o considerati incorect calculata. In aceasta situatie, teoretic, administratorul blocului ar avea posibilitatea sa va actioneze in judecata pt. plata acestei sume, moment in care veti avea posibilitatea sa dovediti incorectitudinea sumei respective.

Se pune problema totusi, daca acea ghena este folosita in mod exclusiv de etajele 7 si 8.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
Ofelia Teodorescu, Avocat
Costurile aferente partilor comune se repartizeaza tuturor proprietarilor conform cota indiviza
Nu administratorul este vinovat pentru repartizarea cotelor de contributie individuala,deoarece,administratorul in calitate de angajat al asociatiei de proprietari are competenta de executie decizii/hotarari ale adunarii generale,ale presedintelui si comitetului executiv
HG nr 1588/2007 Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

Art. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafatele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

Daca apreciati neletemienica modalitatea de impunere costuri inlocuire usa,aveti dreptul in temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d sa formulati contestatie impotriva valorii cotei de intretinere afisate pe lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
In cazul ca se plateste suma repartizata, ulterior se mai poate contesta in instanta, ca suma nedatorata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul incorect contributie reparatie ascensor MirelaZaharia MirelaZaharia Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu prevederi legale in legatura cu problema mea. Locuiesc la etajul 1 al unui bloc cu 8 etaje si detin un apartament de 63 ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza oanar oanar Sunt proprietar in cadrul unei asociatii de proprietari din sectorul 5 Bucuresti. As dori sa aflu cateva informatii. Asa-zisul comitet al asociatiei noastre ... (vezi toată discuția)
Vecinii de etaj au decis să înlocuiască ușa de la ghenă cu una termopan cu yală fără să mă consulte, iar acum îmi cer 78 de lei ca să-mi dea cheie. e legal? Roxana Sotarnel Roxana Sotarnel Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc in sectorul 3. Vecinii de etaj au luat decizia de a se inlocui usa de la ghena cu una de termopan ... (vezi toată discuția)