Sunt proprietar in cadrul unei asociatii de proprietari din sectorul 5 Bucuresti.
As dori sa aflu cateva informatii.
Asa-zisul comitet al asociatiei noastre a luat anumite decizii fara a instiinta proprietarii:montare usa termopan la intrarea in bloc, si la toate etajele pt ghena de gunoi, zugraveli pe scara blocului etc.
Pentru aceste lucrari este legal sa se aplice o cota parte indiviza????
Si in cazul in care proprietarii doresc sa se faca o verificare a comitetului, pentru ca acesta sa justifice si sa afiseze detaliat cotele de intretinere si celelalte cheltuieli ale blocului....cui trebuie sa ne adresam??? cine este in masura sa faca aceasta verificare????
fiind membru al asociatiei aveti dreptul a verifica modul de efectuare a unor astfel de lucrari, de la momentul notificarii si pana la zi, formulati o cerere in scris, si inaintati-o presedintelui asociatiei. daca nu va dori sa o primeasca, stabiliti un termen in notificare si comunicati-o prin posta cu confirmare de primire. verificati legalitatea actelor si a deciziilor.
Teoretic taote imbunatatirile aduse spatiilor comune sunt suportate de locatari. Daca, insa, exista sponsorizari atunci locatarii sunt exonerati de la plata acestor cheltuieli
Multumesc pentru raspuns.
Va dau un caz concret si astept raspunsul dvs
Pentru lucrarile de reparatie au afisat sumele urmatoare:
pentru 2 camere-450RON
pentru 3 camere-650 RON
pentru 4 camere-900RON,
Comitetul imi impune sa achit acea suma in 8 rate(8luni)
Este legal??? Este corecta aceasta impartire pe nr de camere??? sau trebuie sa se imparta in mod egal pentru toate apartamentele de pe scara????
Nu este corect. Cota indiviza nu creste liniar cu nr de camere. Acolo este doar un calcul empiric, o aproximatie facuta din comoditate. Dar este adevarat: cheltuielile cu reparatiile se impart in functie de cota indiviza.
fiind membru al asociatiei aveti dreptul a verifica modul de efectuare a unor astfel de lucrari, de la momentul notificarii si pana la zi, formulati o cerere in scris, si inaintati-o presedintelui asociatiei. daca nu va dori sa o primeasca, stabiliti un termen in notificare si comunicati-o prin posta cu confirmare de primire. verificati legalitatea actelor si a deciziilor.
Teoretic taote imbunatatirile aduse spatiilor comune sunt suportate de locatari. Daca, insa, exista sponsorizari atunci locatarii sunt exonerati de la plata acestor cheltuieli
si daca nu vor sa primeasca nici macar prin posta, cine ii sanctioneaza pe presedinti/administratori ?
Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune.
Administratorul are ca atributii efectuarea formalitatilor necesare in angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea si intretinerea cladirii, derularea si urmarirea realizarii acestor contracte.
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociaþiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.
Pe de alta parte, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe, in adunare generala si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. In acest sens, comitetul executiv are obligatia sa pregateasca si sa prezinte adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari.
Din relatarile dumneavoastra, inteleg ca nu s-a constituit un asemnea fond de raparatii in avans, ci costul lucrarilor va este solicitat abia acum, probabil in baza deciziei comitetului executiv.
Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se fac de regula din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, dar acest lucru nu s-a intamplat in situatia dumneavoastra.
Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna. Repartizarea cheltuielilor sau a obligatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine administratorului. Lista de plata trebuie semnata de administrator si de un membru al comisiei de cenzori si se aproba de presedinte prin semnatura si aplicarea stampilei asociatiei, persoanele semnatare certificand si raspunzand de corectitudinea listei de plata.
Conform legii, fiecare dintre membrii asociatiei de proprietari are dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si are acces, la cerere, la orice document al acesteia. Se poate verifica inclusiv registrul de decizii ale comitetului executiv si fiecare decizie in parte.
Din ce spuneti dumneavoastra, inteleg ca va este oprit accesul la documentele justificative ale lucrarilor si a repartizarii costurilor pe apartamente.
In acest caz, va invit sa apelati la ajutorul compartimentului specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari, organizat in cadrul Primariei (mai corect in cadrul aparatului Consiliului Local).
Acest departament este abilitat sa exercite si controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
Retineti ca, neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil constituie contraventii si se sanctioneaza ca atare. Abaterile le puteti deduce din cea ma relatat mai sus.
Constatarea contraventiilor se poate face la sesizarea oricarei persoane interesate.