am intrebarea ce probleme sunt la intocmirea unui testament olograf daca matusa mea este in varsta, are 98 de ani, are mintea perfect lucida si vrea sa imi lase mie in calitate de unica mostenitoare, casa. Ea este in grija mea si mi-a lasat un testament scris de mana sa. Mai vrea sa mai scrie, in plus si in detaliu, despre dorinta ei - tocmai ca sa dovedeasca ca este in perfecta stare de luciditate si ca sa certifice ca este scrisul ei. Am facut si o inregistrare pe reportofon ca sa arat ca nu este fortata sa faca acest lucru. Vor fi probleme la inregistrarea legala ulterioara? Eu sunt nepoata de la bunica mea care a fost sora ei. Ea nu are copii si nici alte rude apropiate. Multumesc.
Dvs. aveti oricum vocatie succesorala ca mostenitoare legala, venind la viitoarea succesiune a matusii dvs. in reprezentarea bunicii dvs., urcand in grad in locul pe care aceasta l-ar fi avut daca ar trai la data la care matusa va deceda.
Astfel, bunica dvs. era sora matusii de 98 de ani, ruda colaterala privilegiata. Daca matusa nu are copii, nepoti, sot, daca nu are alti frati/surori sau descendenti ai acestora, inseamna ca dvs. sunteti oricum unica mostenitoare legala si deci testamentul nu este necesar.
Daca totusi exista si alti succesibili egali in grad cu dvs. ( de ex. descendentii unor alti frati/surori ai matusii), testamentul prezinta utilitate si atunci, pentru a indeparta orice risc de contestare ulterioara este preferabil sa fie intocmit in forma autentica, la notarul public.
Pentru a fi valabil, testamentul olograf trebuie sa fie scris in intregime, datat si semnat de mana testatorului.
Alte formalitati nu sunt necesare - inregistrare la reportofon etc. Totusi, forma autentica este preferabila asigurandu-se si inregistarea sa in Registrul National Notarial care se tine in privinta testamentelor.