avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungirea concediului de crestere a copilului de la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungirea concediului de crestere a copilului de la 2 la 3 ani (copil cu dizabilitate)

Buna seara,
Problema mea tine de documentatia necesara depunerii dosarului de prelungire si de momentul depunerii acestuia:
- cu cat timp inainte de implinirea varstei de 2 ani pot depune dosarul de prelungire astfel incat sa nu pierd nici o luna de indemnizatie
- cu ce data trebuie suspendat contractul pe 3 ani? Eu am intrat in posesia certificatului de handicap in luna noiembrie anul trecut. In luna urmatoare am si mers cu certificatul la angajator care la distanta de 2 zile mi a dat o alta decizie de suspenfare a cim pe 3 ani (incepand cu dec 2013 cand copilul avea 2 ani 3luni). La asistenta sociala mi a zis sa vin cu 60 zile inainte sa faca copilul 2 ani si asa am si facut doar ca acum nu vor sa mi primeasca dosarul din 2 motive: ca trebuie sa astept implinirea varstei de 2 ani si ca decizia de suspendare a contractului ar trebui facuta dupa expirarea primei decizii ( adica cea de 2ani).

Va rog sa ms ajutati cu un raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:10, 11 Iulie 2014
1. Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

2. - Asadar in termen de 60 de zile de la data eliberarii certificatului de handicap depuneti cererea la Primarie pentru continuarea platii indemnizatiei pentru CCC pana la varsta de 3 ani.
- Puteti sa depuneti cererea si asa cum vi s-a spus de la Primarie dar sa nu spuna ca este prea tarziu.
- Oricum cererea nu trebuie depusa dupa ce implineste copilul 2 ani ci inainte.

3. - In egatura cu cealalta problema Primaria nu are dreptate, nu trebuie neaparat ca decizia de prelungire a suspendarii contractului individual de munca (CIM) sa se faca dupa ce expira prima decizie de suspendare a CIM.
- Ea se poate emite si inainte.
Va multumesc frumos pt raspunsul dumneavoastra ! Legat de decizie, unde pot gasi in vreun oug sau lege acest lucru pt a putea combate argumente functionarilor publici ca sa imi pot depune intr un final dosarul? Si mai vroiam sa mentionez ca decizia eliberata de angajator este una noua nu e specificat nicaieri ca se prelungeste cea veche. Angajatorul mi a zis ca asta este procedura: se emite una noua. Primaria nu a fost de acord...pe motiv ca ce contract mai suspenda ei daca acesta era deja suspendat..? Va multumesc


1. Conform cererii dvs. angajatorul trebuia sa emita o decizie de prelungire a suspendarii CIM si nu neaparta o decizie de suspendare a doua oara a CIM.

2. Primaria nu are dreptate, ea trebuie sa va spuna care este prevederea legala care ii permite sa spuna ce a spus.

3. - Daca vreti un raspuns oficial il puteti primi de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatiile pentru CCC.
- Intrebarea o puteti pune si pe e-mail sau in scris, prin posta.
- Sau puteti contacta direct ANPIS (agentia Nationala), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical geostel geostel Buna ziua Am urmatoarea problema in legatura cu o salariata care se afla in concediu de crestere copil pana la 2 ani care este insarcinata cu cel de al doilea ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru copil cu handicap penesmaria penesmaria Buna dimineata! sun in CCC pana la 2 ani. Copilul meu are un grad de handicap mediu. Am fost informata ca pe baza unei cereri facute la angajator si cu o ... (vezi toată discuția)
Durata maxima eliberare decizie de suspendare cim pentru intrare in ccc 2nymaria 2nymaria Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie. Am depus la locul de munca cererea pentru suspendare a Contractului individual de munca deoarece ... (vezi toată discuția)