avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru copil cu handicap

Buna dimineata!
sun in CCC pana la 2 ani. Copilul meu are un grad de handicap mediu. Am fost informata ca pe baza unei cereri facute la angajator si cu o copie dupa certificatul de incadrare in grad mi se prelungeste CCC de la 2 la 3 ani. trebuie sa fac dosar la fel ca la inceput si sa-l depun la primarie. Intrebarea mea este pe langa CCC si buget personal complementar (33,5) lei, mai beneficiez si de alte drepturi? De exemplu indemnizatie de insotitor al unei persoane cu handicap? Cand se acorda aceasta?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: penesmaria , utilizator 15:00, 7 August 2014
1. Faceti cerere catre angajator prin care solicitati pelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a beneficia de CCC pana la varsta de 3 ani (anexati la cerere o copie dupa certificatul de handicap).

2. - Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu certificatul de handicap va prezentati la Primarie si completati cererea pentru primirea indemnizatiei pentru CCC pana va varsta de 3 ai a copilului.
- Indemnizatia va ramane aceeasi pana la incetarea CCC.

3. - De indemnizatie de insotitor beneficiati numai daca este vorba de handicap grav.

- Cititi pe:
[ link extern ]
si ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.
Multumesc frumos pentru raspuns. Copilul are 1 an si 5 luni acum Eu sunt in CCC pana la 2 ani. Cererea pentru prelungire nu se face cand are copilul 2 ani? Sau pot sa fac dosar si acum pentru prelungire, in conditiile in care nu au trecut cei 2 ani?
1. Daca aveti eliberat certificatul de handicap puteti face si acum cererea de prelungire a suspendari CIM si apoi sa mergeti la Primarie cu actele necesare.

2. Daca indemnizatia pentru CCC este de 1.200 lei lunar iar media pe 12 luni a fost mai mare atunci vi se va mari si indemnziatia pentru CCC daca depuneti actele mai repede.

3. - Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.

- La art.2, alin.(2) din OUG 111/2010 spune ca in cazul CCC pana la varsta de 3 ani (in caz de copil cu handicap) indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei si njici mai mare de 3.400 lei lunar.
Ceea ce nu intelegeam foarte bine era "cand trebuie sa depun dosarul". Acum am indemnizatie mai mica de 1200lei. Am certificat de incadrare in grad de handicap. Dar cu ce ma ajuta sa depun actele mai devreme de 2 ani? eu am optat pentru 2 ani CCC. Ca sa beneficiez de CCC pana la 3 ani fac dosar de prelungire. Gresesc sau e bine?Ce ma sfatuiti sa fac? Sa depun acum dosar cand are copilul 1 an si 5 luni chiar daca eu am optat pentru CCC 2 ani sau cand implineste copilul 2 ani?
Multumesc!
Puteti sa faceti formalitatile si acum sau cu o luna inainte de a implini copilul 2 ani.

Alte discuții în legătură

Prelungire concediu crestere copil de la 2 la 3 ani. ELENA_M10 ELENA_M10 Buna ziua, as vrea sa stiu in ce masura se poate prelungi concediu de maternitate de la 2 la 3 ani pentru urmatoarea situatie:fetita mea de 1 an si 8 luni a ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie pentru al treilea an de ccc pentru copilul cu hadicap miruna_ion miruna_ion Buna ziua, am demarat procedurile pentru obtinerea celui de al treilea an de CCC dar am o nedumerire. Care va fi cuantumul indemnizatiei? 1200 cum am in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani ancag80 ancag80 Buna ziua! La recomandarea medicului de familie, intentionez sa-mi prelungesc concediul de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani. As dori sa stiu daca pentru ... (vezi toată discuția)