avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vecin agresiv - metode de protectie a copilului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vecin agresiv - metode de protectie a copilului

Buna seara,
Avem in bloc un vecin extrem de agresiv (in principal e vorba de agresiuni verbale).
Jigneste oribil copiii (dar urmareste cu atentie sa nu existe martori).
Vecinii l-au reclamat la politie de nenumarate ori, insa de fiecare data s-a dispus neinceperea urmaririi penale datorita insuficientei probelor.
Ce este de facut?
Sunt deja la limita rabdarii, deoarece am si eu un copil pe care acest nemernic l-a timorat teribil, in repetate randuri. Oare chiar nu exista o cale sa fie pedepsit?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Gasiti totusi o metoda de a il filma, chiar si de la distanta. Macar astfel va exista o proba.

Unde au loc agresiunile verbale ? In scara blocului / Afara ? Ce motive are ? Ati discutat cu el ?
Din pacate nimeni nu poate discuta cu el. Este un om extrem de frustrat si singurele lui raspunsuri sunt sub forma de injurii.
Agresiunile au loc oriunde ai ghinionul sa il intalnesti - in scara blocului sau afara. De cate ori trece pe langa tine si esti singur(a), te temi sa nu-ti dea o palma, vine spre tine ca un nebun. La fel se poarta cu copiii. Eu ma tem nu atat pentru siguranta mea, cat pentru cea a copilului meu.
Problema e ca omul nu are o dovada medicala ca e bolnav psihic si ca, cel mai probabil, chiar nu e nebun, pt ca e constient de ceea ce face: isi alege foarte bine momentele cand sa actioneze.
Acum vreo 2 ani a impins o vecina pe scari (doamna respectiva a stat destul timp in spital in urma acestui incident, iar ulterior a preferat sa vanda apartamentul si sa se mute in alt bloc, impreuna cu sotul). Pentru acest incident el a primit o amenda pur simbolica. Cei de la sectia de politie cunosc foarte bine ce-i poate pielea acestui om, au existat multe plangeri impotriva lui dar... ce folos ca toata lumea stie, dar nimeni nu poate face nimic?
Omul nu are rude / copii / prieteni. Il viziteaza doar o femeie in varsta de aprox 50 de ani - pe care o injura de zor (urletele lui se aud in tot blocul!), dar care probabil ca accepta situatia stiind ca intr-o zi va ramane cu apartamentul lui de 4 camere (el are in jur de 70 de ani, dar tatal lui a decedat la 90 si ceva, de aceea se presupune ca si el ar putea fi cel putin la fel de longeviv, asa ca femeia respectiva ar avea ceva de asteptat...).
Ideea e ca pana sa plece el din aceasta lume mai poate face mult rau, din pacate. Ar trebui sa existe o cale pentru a putea fi pedepsit pentru ce face.
Ar ramane posibilitatea filmarii cu o camera ascunsa (o sa-i cumpar baiatului meu o astfel de camera). Insa probele video ar fi suficiente pentru pedepsirea lui?
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
ilvermar, utilizator
Exista camere de filmat sub forma de nasture sau insigna. Cu un search pe google rezolvati.
Macar veti avea niste probe. Cu ele puteti merge la Politie si faceti o plangere, impreuna cu alti parinti afectati de comportamentul antisocial al acestuia.
Puteti incerca in civil "pedepsirea" vecinului, daca in penal nu se identifica suficiente probe pentru a putea fi intrunite elementele constitutive ale infractiuni de amenintare si/sau eventual hartuire.

In civil puteti solicita proba cu martori si proba cu interogatoriul, asa ca aveti sanse in dovedirea afirmatiilor dvs. Oricare dintre vecinii afectati de incalcarea drepturilor lor prin comportamentul abuziv al personajului mentionat, poate intreprinde acest demers.

Va intemeiati cererea de chemare in judecata pe:

Art.22 - Constitutia Romaniei

(1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.

Art.72 - Cod civil
Dreptul la demnitate

(1) Orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale.

Pentru angajarea raspunderii civile delictuale, se impune existanta unei fapte ilicite cauzatoare de prejudiciu si ca autorul sa fi avut o vina atunci cand a savarsit-o.

Art. 1349 - Cod civil
Raspunderea delictuala
(1) Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, avand discernamant, incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral.
(3) In cazurile anume prevazute de lege, o persoana este obligata sa repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum si de ruina edificiului.

Dva. ca parinte aveti obligatia protejarii minorului de orice atingere a drepturilor si libertatilor sale, avand in vedere legea, cat si vulnerabilitatea minorului si capacitatea lui redusa de intelegere a efectelor si consecintelor actiunilor altor persoane.

Art. 487 - Cod civil
Continutul autoritatii parintesti
Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.


Inainte de a depune actiunea civila, este indicat sa sesizati si Directia de asistenta sociala si protectia copilului, in privinta abuzului mental la si violentei verbale la care este supus minorul.

Art. 89 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva abuzului, neglijarii, exploatarii, traficului, migratiei ilegale, rapirii, violentei, pornografiei prin internet, precum si a oricaror forme de violenta, indiferent de mediul in care acesta se afla: familie, institutii de invatamant, medicale, de protectie, medii de cercetare a infractiunilor si de reabilitare/detentie, internet, mass-media, locuri de munca, medii sportive, comunitate etc.
(2) Orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din judetul/sectorul de domiciliu sa ia masurile corespunzatoare pentru a-l proteja impotriva oricaror forme de violenta, inclusiv violenta sexuala, vatamare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenta.

Avand in vedere interesul dvs. in protejarea copilului, este recomandat sa solicitati o consultatie unui avocat, pentru a putea fi asigurata asupra demersurilor pe care le puteti intreprinde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta in familie- sotie agresata hmmmm hmmmm Sotul este agresiv atat verbal cat si fizic. Acum am vanatai si nu e prima data cand ma agreseaza. Ce se poate face? (vezi toată discuția)
Bună seara! ma aflu in proces de tagada paternitate, procesul ... Jane14 Jane14 Bună seara! Ma aflu in proces de tagada paternitate, procesul de divorț urmează după cel de tagada paternitate, din cauza agresiunii fizice din partea ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie - solutii ContSters118932 ContSters118932 Revin cu un alt subiect,mai delicat. Suntem 2 familii intr-un apartament cu 4 camere.Adica mama,tata sora,eu,sotia si copilul.De cand s-a nascut copilul,am ... (vezi toată discuția)