avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... cerere expert contabil judiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

cerere expert contabil judiciar

Imi poate oferi cineva un model de cerere prin care sa solicit instantei efectuarea unei expertize contabile judiciare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:33, 11 Iulie 2014
Nu exista un model anume.
Cererea o puteti adresa direct instantei, la termenul de judecata.
Puteti depune cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata, o nota scrisa la dosarul cauzei, prin arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data, prin care solicitati efectuarea unei expertize tehnice judiciare contabile. In nota, indicati nr. de dosar la care va referiti, mentionati care parte sunteti in dosarul respectiv, mentionati termenul de judecata. Puteti stabili obiective (la ce intrebari sa dea raspuns expertul in cadrul raportului de expertiza) pentru expertiza judiciara contabila, obiective pe care le supuneti aprobarii instantei de judecata.
C.proc.civ.
art. 254: Propunerea probelor. Rolul instantei
(1) Probele se propun, sub sanctiunea decaderii, de catre reclamant prin cererea de chemare in judecata, iar de catre parat prin intampinare, daca legea nu dispune altfel
. Ele pot fi propuse si oral, in cazurile anume prevazute de lege.
(2) Dovezile care nu au fost propuse in conditiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute si incuviintate in cursul procesului, in afara de cazurile in care:
1.necesitatea probei rezulta din modificarea cererii;
2.nevoia administrarii probei reiese din cercetarea judecatoreasca si partea nu o putea prevedea;
3.partea invedereaza instantei ca, din motive temeinic justificate, nu a putut propune in termen probele cerute;
4.administrarea probei nu duce la amanarea judecatii;
5.exista acordul expres al tuturor partilor.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), partea adversa are dreptul la proba contrara numai asupra aceluiasi aspect pentru care s-a incuviintat proba invocata.
(4) In cazul amanarii, pentru motivele prevazute la alin. (2), partea este obligata, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a administra proba incuviintata:
.......
d)sa depuna dovada platii cheltuielilor necesare efectuarii expertizei, in termen de 5 zile de la numirea expertului sau in termenul stabilit de instanta potrivit dispozitiilor art. 331 alin. (2), daca s-a incuviintat proba expertizei.
(5) Daca probele propuse nu sunt indestulatoare pentru lamurirea in intregime a procesului, instanta va dispune ca partile sa completeze probele. De asemenea, judecatorul poate, din oficiu, sa puna in discutia partilor necesitatea administrarii altor probe, pe care le poate ordona chiar daca partile se impotrivesc.
(6) Cu toate acestea, partile nu pot invoca in caile de atac omisiunea instantei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus si administrat in conditiile legii.

Prin urmare, expertiza ca mijloc de proba trebuia propusa prin cererea de chemare in judecata sau prin intampinare, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie rogatorie ROXANAPUSCASU ROXANAPUSCASU de cate ori poate fi ceruta comisia rogatorie in aceeasi actiune din instanta?de exemplu fosta sotie cere comisie rogatorie pt aflarea existentei sau ... (vezi toată discuția)
Pânã când pot sã depun probe noi? marusca marusca In cadrul unui proces sint reclamanta...am depus probele pe care le consider necesare si am depus raspunsul la intimpinare ,urmind sa am termen curind. Am o ... (vezi toată discuția)
Propunerea probei cu martori dupã încuviinþarea probei cu înscrisuri dogarudobra dogarudobra dupa ce judecatorul a stabilit impreuna cu partile ca dovezile se fac cu inscrisuri, se mai poate propune si audierea unui martor in respectivul caz? atunci ... (vezi toată discuția)