Nu exista un model anume.
Cererea o puteti adresa direct instantei, la termenul de judecata.
Puteti depune cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata, o nota scrisa la dosarul cauzei, prin arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data, prin care solicitati efectuarea unei expertize tehnice judiciare contabile. In nota, indicati nr. de dosar la care va referiti, mentionati care parte sunteti in dosarul respectiv, mentionati termenul de judecata. Puteti stabili obiective (la ce intrebari sa dea raspuns expertul in cadrul raportului de expertiza) pentru expertiza judiciara contabila, obiective pe care le supuneti aprobarii instantei de judecata.
C.proc.civ. art. 254: Propunerea probelor. Rolul instantei
(1) Probele se propun, sub sanctiunea decaderii, de catre reclamant prin cererea de chemare in judecata, iar de catre parat prin intampinare, daca legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse si oral, in cazurile anume prevazute de lege.
(2) Dovezile care nu au fost propuse in conditiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute si incuviintate in cursul procesului, in afara de cazurile in care:
1.necesitatea probei rezulta din modificarea cererii;
2.nevoia administrarii probei reiese din cercetarea judecatoreasca si partea nu o putea prevedea;
3.partea invedereaza instantei ca, din motive temeinic justificate, nu a putut propune in termen probele cerute;
4.administrarea probei nu duce la amanarea judecatii;
5.exista acordul expres al tuturor partilor.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), partea adversa are dreptul la proba contrara numai asupra aceluiasi aspect pentru care s-a incuviintat proba invocata.
(4) In cazul amanarii, pentru motivele prevazute la alin. (2), partea este obligata, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a administra proba incuviintata:
.......
d)sa depuna dovada platii cheltuielilor necesare efectuarii expertizei, in termen de 5 zile de la numirea expertului sau in termenul stabilit de instanta potrivit dispozitiilor art. 331 alin. (2), daca s-a incuviintat proba expertizei.
(5) Daca probele propuse nu sunt indestulatoare pentru lamurirea in intregime a procesului, instanta va dispune ca partile sa completeze probele. De asemenea, judecatorul poate, din oficiu, sa puna in discutia partilor necesitatea administrarii altor probe, pe care le poate ordona chiar daca partile se impotrivesc.
(6) Cu toate acestea, partile nu pot invoca in caile de atac omisiunea instantei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus si administrat in conditiile legii.
Prin urmare, expertiza ca mijloc de proba trebuia propusa prin cererea de chemare in judecata sau prin intampinare, dupa caz.