avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare contract de munca in detrimentul angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare contract de munca in detrimentul angajatului

Buna din nou :-)

M-am gandit sa impart pe subiecte diferite intrebarile mele, ca sa fie mai usor de urmarit si pentru altii care ar putea avea interese comune.

Asadar, angajatorul poate modifica printr-un act unilateral un contract de munca, in sensul diminuarii salariului angajatului si trecerii sale din salariu fix in salariu fix mult diminuat plus acord global ?
Semnatura de "luare la cunostinta" a angajatului, pusa pe o astfel de comunicare, duce la concluzia ca acesta a fost implicit de acord sa ii fie diminuat salariul ?
Faptul ca aceasta modificare nu a fost operata in cartea de munca (unde nu exista nicio modificare care sa ateste schimbarea relatiei salariale dintre angajat si firma) duce implicit la nulitatea unei astfel de decizii luate de catre angajator ?
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 12:06, 13 Mai 2009
Nu este tocmai in regula
Conform art. 17 (2), orice modificare in ceea ce priveste:
2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
j) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
reprezinta modificarea CIM, ceea ce implica semnarea unui act aditional la contractul initial.
Or, Conform CCM la nivel national,
Art. 72
(1) CIM se poate modifica in ceea ce priveste felul muncii, locul muncii si drepturile salariale prin acordul partilor sau din initiativa uneia dintre parti in cazurile prevazute de Codul muncii.
(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a CIM pentru acest motiv.
Neinregistrarea in carnetul de munca nu duce la nulitatea deciziei, ci faptul ca a fost modificat CIM fara a exista un act aditional, semnat de ambele parti. Ceea ce ati semnat dvs, a fost doar o informare. Actul aditional puteti sa refuzati sa il semnati.
Parerea mea..
1. Orice modificare adusa CIM se face prin act aditional care se semneaza de ambele parti (nu de "luare la cunostinta").
2. S-ar putea ca acel act unilateral sa nu poata fi inregistrat la ITM si deci nici inscris in carnetul de munca.
3. Daca este asa cum spuneti dvs. este un act nul.
Multumesc pentru cele doua interventii.
Chestiunea sta asa - cartea de munca a fost inchisa la firma respectiva, si ma gandesc ca exista totusi obligatia ITM si a angajatorului sa inscrie toate modificarile de salarizare.
Deci ce s-a intamplat - la data de x, angajatorul a venit cu o comunicare prin care imi schimba - fara negocieri samd - functia in aceeasi firma. Dintr-o functie de conducere am fost "promovat" in alta functie de conducere. In prima (cea din care plecam) aveam suma de 1500 lei brut. In functia noua, in comunicare scrie ca primesc 30% salariu fix (deci 450 lei) si 70% in acord. Nu comentez aici cum ai putea sa faci plata in acord cu cineva care este redactor sef la un ziar.

In cartea de munca, se opereaza aceasta modificare de functie, insa se mentioneaza ca salariul este de... 1500 lei brut. Deci nicio mentiune de acord sau indiferent ce altceva.

Intrebarea este, deci, e legal ca angajatorul - chiar presupunand ca de fraier semnezi asa ceva, act aditional etc - sa ascunda acest aspect ITM-ului ? Eu nu am semnat act aditional, dar un coleg a patit exact la fel si a semnat.

Mai intreb, este legal ca angajatorul sa ofere angajatului care ocupa functie de conducere (redactor sef mass media)salariul de 450 lei brut ? Este vorba despre anul 2006.

Mai am o intrebare - din moment ce nu mi s-a cerut nicioadat sa semnez o fisa de post, exista vreo forma legala prin care sa dovedesc in instanta ca functiile de redactor sef mass media si, respectiv, de secretar general de redactie mass media sunt de conducere si ca NU implica obligatia sa publici pentru a "castiga" 70% acord dintr-un contract de munca clar, unde scrie fara nicio alta mentiune ca ocupi o functie de coordonare platita cu salariu fix ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
noiklosa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare salariu : motivatie criza financiara si rezultate societate Ion Georgescu Ion Georgescu Societatea la care lucrez a intocmit un act aditional (prin acordul partilor) la CIM prin care ma pune sa accept diminuarea cu x% a salariului brut pe ... (vezi toată discuția)
Modificare unilaterala salariu noema noema Din luna iulie firma la care sunt angajat mi-a redus salariul din CIM la jumatate si m-au anuntat verbal despre aceasta. Lucrez in continuare la ei; pot sa ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cim-penalizari salariale;dezinformare la recrutare yasmina0506 yasmina0506 I . In firma la care lucrez se incheie odata cu CIM si Act aditinal ce prevede drepturile banesti. 1. Acest act adidional poarta acelasi nr. de inregistrare ... (vezi toată discuția)