avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict de interese comitet executiv/fochist
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict de interese comitet executiv/fochist

Buna ziua,

Sunt proprietara intr-un bloc (incalzirea/apa calda menajera este furnizata de o centrala termica proprie pe gaz) unde un alt proprietar, fochist/angajat de 20 de ani la aceasta centrala tocmai a fost ales membru in comitetul executiv al asociatiei. Eu consider ca este ilegal datorita faptului ca fiind membru acum practic se angajeaza pe el insusi/isi stabileste salariul, contractul de munca, etc
Va intreb, este legal conform legii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: seealexandra , utilizator 20:48, 24 Iulie 2014
Conform norme in vigoare reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Conform norme in vigoare,comitetul executiv are competenta pentru
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

g) pentru realizarea scopului si a activitatiIor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu pensoane fizice/juridice;


Aveti dreptul ca si membru proprietar sa clarificati cu presedintele de asociatie suspiciunea dv
Multumesc pt raspuns, aceasta este si problema, chiar presedintele asociatiei a spus ca nu scrie in lege cum ca fochistul nu poate fi si membru in comitetul executiv (deci il sustine) dar eu nu cred ca este legal totusi, ori una ori alta, nu?
Pare a fi o nelegalitate, dar ca membru in comitet poate fi mandatat - nu angajat - sa se ocupe de centrala termica a blocului.
Pe contractul de mandat fiscalitatea este asemanatoare contractului de munca, mai putin somajul.

Oricum salariul nu si-l stabileste singur in comitet, ci impreuna cu ceilalti membri ai comitetului si cu presedintele asociatiei, deci negociaza ca si in trecut.
Daca, relatia contractuala dintre beneficiarul activitatilor si persoana fizica prestatoare a acestora este dependenta suntem in prezenta unui raport de munca. Acest raport nu poate exista in afara unui CIM.
Raportul de munca se defineste, intre altele, prin caracterul dependent al activitatii desfasurate de salariat, in beneficiul si subordinea angajatorului sau.
Conform legislatiei fiscale, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta, ca raport de munca, daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
-beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora,locul desfasurarii activitatii,programul de lucru;
-in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv: spatii cu inzestrare corespunzatoare, unelte de munca sau altele asemenea,contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
In baza celor aratate, nu se poate incheia un contract de mandat, in plus obligativitatea unui CIM, presupune si obligativitatea organizarii SSM a activitatii, autorizare, med. muncii si toate care s-au mai discutat intr-un alt topic.
Cu privire la calitatea de membru CEx, daca este proprietar si membru in AP, conform legii are dreptul legal.
L230/2007, Articolul 9
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

seealexandra a scris:
... proprietar, fochist/angajat de 20 de ani la aceasta centrala tocmai a fost ales membru in comitetul executiv al asociatiei.

Nu exista incompatibilitate.
Omul este angajat asa cum spuneti pe postul de fochist si este platit pentru aceasta. Putea sa fie din afara asociatie sau din asociatie, ca tot angajat era si-si facea treaba.
Ca prp[rietar, membru al asociatiei are dreptul sa candideze, sa fie ales in comitetul executiv. Legea da acest drept oricarui proprietar membru al asociatiei indiferent de locul de munca sau de alte sarcini chiar in aceeasi asociatie (casier, contabil, instalator...) cu exceptia functiei de cenzor. Doar daca este cenzor al asociatiei nu are voie sa faca parte din comitet.

Eu cred ca este cu atat mai bine cu cat membrii asociatiei au si functii de executie in asociatie. Noi avem de 6 ani un membru al comitetului executiv care este si casier. A fost putin mai greu in primele luni dar acum oricine vine la sediul asociatiei sa platesca, poate discuta orice problema, poate cere explicatii...si are cu cine discuta, pentru ca cel ce incaseaza participa la toate sedintele lunare ale comitetului executiv, cunoaste foarte bine problemele asociatiei...
Fochistul dumneavoastra poate era chemat din cand in cand la asociatie sa i se spuna cate ceva, dar acum va participa in calitatea de membru in comitet, luna de luna la sedinte, unde va afla despre solicitarile proprietarilor cu privire la orice problema inclusiv cu privire la centrala termica.


Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - incasarea banilor Vasilioglu Vasilioglu Buna ziua, Daca administratorul-casier al asociatiei de proprietari isi da demisia, cine poate efectua incasarile pana la angajarea unei alte persoane si ce ... (vezi toată discuția)
Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)
Raport de munca intr-o asociatie de locatari Cornel  Vasile Cornel Vasile Problema care s-a pus in ultima vreme institutiile abilitate este daca [b]o asociatie de locatari [/b]poate incheia sau nu contracte individuale de munca ... (vezi toată discuția)