avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lucrez la banca---fara pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lucrez la banca---fara pauza de masa

buna ziua,

lucrez la o banca de 2 ani. niciodata nu am putut sa imi iau o ora pauza de masa. in 2012 cand m-am angajat era trecut in contract program de lucru de la ora 9 la ora 17 , insa incepand cu anul 2013 ne-au schimbat in mod unilateral programul de munca...de la 8,30 la 17,30, cu o ora pauza de masa. din pacate cand ma duc la masa seful meu vine imediat dupa mine sa ma trimita sa primesc clientii, motivand ca o ora pauza de masa este in decursul intregii zile cand am un moment fara client. adica stau la birou fara client 5 minute...se contabilizeaza in pauza de masa...iar cum toata ziua vin clienti (fiind singura pe operatiunile respective) pauza nu am cum sa imi iau. este legal ce spune? ca ora de masa este contabilizata pe parcursul intregii zile? l-am infruntat si mi-a raspuns ca in contractul de munca nu se specifica ca o ora de munca trebuie luata toata odata. in 2 ani de cand lucrez aici am slabit deja 7 kg.
exista vreo baza legala in care se specifica ca pauza de masa se ia toata odata?
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 12 Iulie 2014
Nu exista niciun text de lege care sa prevada ceea ce doriti dvs.

Potrivit Codului Muncii:
art. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa a functionarilor din primarii Justitiarul711 Justitiarul711 Se stie ca in primarie programul de lucru este de 8 ore, fie ca este intre orele 8 si 16, fie intre 8,30 - 16,30. In cadrul acestui program de 8 ore(fara ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa cristi peter cristi peter lucrez la o firma in productie cu program de 8 ore pe zi in schimburi mi se acorda pauza de masa 30 minute pe zi dar de cele mai multe ori pauza o iau dupa 30 ... (vezi toată discuția)
Poate fi prelungit programul de munca cu pauya de masa de 30 minute daca acest fapt nu e prevayut in ccm? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti daca angajatorul poate decide sa introduca pauza de masa desi acest fapt nu este prevazut in CCm sau in regulamentul ... (vezi toată discuția)