buna ziua. am un contract de leasing pe5 ani pentru un autoturism. in iunie o sa fac un an, imi expira polita casco si doresc sa schimb asiguratorul. in primul an am platit 80 euro/luna iar in ultimul an o sa platesc tot 80 de euro/luna dar intre timp valoarea masinii scade ( anult doi 18.000, anult 3 15000 ) iar in cazul unei daune totale in ultimul an mai primesc inapoi doar 10.000. Asadar nu mi se pare corect! Echitabil ar fi ca incepand din anul 2 de leasing si pana in anult 5 valoarea politei casco sa scada de la an la an. Ce se poate face in acest sens?
va multumesc !
Moral aveti dreptate, insa in cazul dvs. se vor aplica dispozitiile contractului de leasing coroborate cu dispozitiile legale referitoare la leasing, respectiv art.5 din ordonanta nr.51/1997 care prevad urmatoarele:
"Art. 5. - Prin contractul de leasing - financiar sau operational -, obligatia de a asigura bunul revine locatorului/finantatorului, care are libertatea in privinta alegerii asiguratorului, daca partile nu au convenit altfel. Costurile asigurarii sunt in sarcina locatarului/utilizatorului, daca prin contract partile nu convin altfel.*
Va trebui sa va adresati societatii de leasing, care e proprietarul vehiculului aflat in posesia dvs. si sa le exlicati ceea ce va nemultumeste si, eventual, sa ajungeti la o intelegere cu aceasta societate, in ceea ce priveste schimbarea Asiguratorului.
V-ati impacientat pentru ca ; ori nu ati fost prezent la intocmirea contractului de leasing (si polita), ori abia acum ati observat niste probleme pe care le interpretati gresit.Daca faceti o polita Casco pentru un an, prima reprezinta un procent din suma asigurata.In anul urmator, prima se raporteaza la o suma asigurata micsorata cu uzura, s.a.m.d.
In cazul leasingului, se calculeaza prima pentru fiecare an(5 in cazul dv.), in acelasi mod, pentru sume diminuate progresiv.Primele calculate se aduna si se impart la nr. de ani.Din aceasta cauza platiti aceeasi prima anuala, desi suma asigurata scade.Procedandu-se astfel, aveti 2 avantaje:
1.Prima nu este mai mare in primul an, atunci cand aveti cheltuieli suplimentare(ex. avansul platit)
2.Indiferent de numarul de daune platite intr-un an, asiguratorul nu majoreaza prima la fiecare reinnoire(malus), asa cum se procedeaza la politele anuale.
Exemlu:
anul 1: SA =1000, prima = 50(5%); anul 2: SA= 900, prima = 49,5(5,5%); anul 3: SA=810, prima =48,6(6%);
anul 4: SA=729, prima = 47,38(6,5%); anul 5: SA=656, prima = 45,92(7%)
Sumele asigurate, sunt cel calculate pentru fiecare an dar prima anuala se calculeaza:
(50+49,5+48,6+47,38+45,92):5=48,48.
Bineinteles, cifrele au rol numai de exemplu calcul.Suma Asigurata scade iar procentul (cotatia) de calcul al primei - creste cu fiecare an de vechime.
Daca doriti schimbarea Asiguratorului, nu o puteti face dacat daca Soc.leasing mai are contracte si cu un alt asigurator.De remarcat este faptul ca in aceste contracte se acorda facilitati care va favorizeaza la terminarea contractului privind reducerea primei pentru continuitate.