Ma puteti ajuta cu un raspuns privind urmatoarea situatie:
Avem mai multe puncte de lucru in tara si in total un numar de 7 gestionari,ce documente/procedura de urmat sunt necesare astfel incat sa-i pot retine gestionarului sumele de bani cu care a iesit lipsa la sfarsitul lunii?;trebuie specificat ceva si in fisa de post cu privire la aceasta aspect....daca exista un template m-ar ajuta enorm.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca angajatul pt a putea urma procedura de mai sus de ex.trebuie sa fie incadrat cu codul COR de gestionar etc.
Trebuie incheiat un contract de garantie, potrivit nr. Legii 22/1969.
Retinerile nu se pot face in lipsa unui acord al partilor sau al unui tiltu executoriu.
art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....
art.254 C.mun.
...
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Legea nr.22/1969 prevede:
Art. 3.
Poate fi gestionar cel care a împlinit vîrsta de 21 ani, a absolvit şcoala generală sau o şcoală echivalentă şi are cunoştinţele necesare pentru a îndeplini această funcţie.
În funcţie de complexitatea gestiunilor, de natura şi valoarea bunurilor şi de cunoştinţele ce le implică gestionarea lor, ministerele şi celelalte organe centrale stabilesc:
a) categoriile de gestiuni pentru care gestionarul, trebuie să fi absolvit liceul ori o şcoală profesională în specialitatea corespunzătoare gestiunii sau o şcoală echivalentă şi să aibă un anumit stagiu în munca de gestionar;
b) categoriile de gestiuni pentru care funcţia de gestionar poate fi îndeplinită şi de cel care a împlinit vîrsta de 18 ani.
Art. 4
Nu poate fi gestionar cel condamnat pentru savarsirea vreuneia dintre urmatoarele infractiuni:
a) infractiuni intentionate contra patrimoniului;
b) infractiuni de coruptie si de serviciu;
c) infractiuni de fals;
d) infractiunile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, republicata;
f) infractiunile prevazute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) infractiunile prevazute de prezenta lege.
Nu poate fi angajat sau trecut in functia de gestionar cel impotriva caruia a fost pusa in miscare actiunea penala pentru savarsirea vreuneia dintre infractiunile prevazute la alin. 1.
Punerea in miscare a actiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. 1 atrage suspendarea calitatii de gestionar.
Multumesc pentru informatii, mai am o intrebare privind acest subiect, daca toti acesti gestionari au gestiunea in comun mai trebuie sa semnez si alte doc.cu ei in afara de contractul de garantie?
ok, am fost indus un pic in eroare de un inspector de RU care mi-a spus ca daca ai gestiune comuna trebuie sa mai semnezi si o decizie care sa-i includa pe toti....
Problema functie
Vioreld
salutare. o persoana cu studii medii, care are calificare de electrician, poate fi angajata ca gestionar? sau si pentru functia de gestionar exista cursuri de ... (vezi toată discuția)