Ma puteti ajuta cu un raspuns privind urmatoarea situatie:
Avem mai multe puncte de lucru in tara si in total un numar de 7 gestionari,ce documente/procedura de urmat sunt necesare astfel incat sa-i pot retine gestionarului sumele de bani cu care a iesit lipsa la sfarsitul lunii?;trebuie specificat ceva si in fisa de post cu privire la aceasta aspect....daca exista un template m-ar ajuta enorm.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca angajatul pt a putea urma procedura de mai sus de ex.trebuie sa fie incadrat cu codul COR de gestionar etc.
Da, este o gestiune comuna semnata de toti, cel putin asa am gasit eu prin documente....eu lucrez aici de 1 sapt.si incerca sa pun lucrurile cap la cap...o sa va spun maine exact ce au semnat
Am revenit cu mai multe informatii : Situatia concreta este urmatoarea :
Avem 2 depozite In bucuresti - 2 gestionari si un sef depozit si buzau - 1 sef + 1 gestionar
In Bucuresti in data de 01.07 s-a facut un nou inventar agreat si semnat de cei 3 angajati (toti 3 raspund de ce este in depozit), intrebarea mea este ce documente trebuie sa semnez cu ei in afara de contractul de garantie, trebuie sa intocmesc o decizie prin care ei sa fie de acord sa aiba gestiune in comun?
Nu inteleg acest articol:
Art. 11.
Constituirea garanţiei se face prin contract încheiat în scris.
Garanţiile reciproce între gestionari nu sînt admise. Aceeaşi persoană nu poate constitui garanţii pentru mai mulţi gestionari . Cel care constituie garanţia va declara, în scris, dacă a mai constituit alte garanţii.
Sa inteleg din fraza "aceeasi persoana nu poate constitui ......" ca nu pot sa inchei contract de garantie cu fiecare din cei 3 angajati? Daca descopar o paguba de 3000 de lei cum se calculeaza retinerea tinand cont ca am 3 responsabili?
1. Daca au c.i.m. pe functia de gestionar si au semnat toti primirea gestiunii , raspund pentru lipsurile din gestiune toti .
2. Art. 255 C.mun.
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
3. Un salariat-gestionar constituie garantie numai pentru persoana sa , nu si pentru alti salariati.
Problema functie
Vioreld
salutare. o persoana cu studii medii, care are calificare de electrician, poate fi angajata ca gestionar? sau si pentru functia de gestionar exista cursuri de ... (vezi toată discuția)