Buna ziua!
Sunt student in anul 2, am 21 de ani si sunt beneficiarul unei pensii de urmas (DE LA M.A.I.), dupa tata. Si as fi vrut sa ma angajez, ocazie cu care am incercat sa ma documentez daca se poate sa nu pierd pensia o data cu angajarea. Am citit Legea 263/2010 si de acolo mie imi reiese ca se poate dar sunand la casa de pensii au spus ca ei nu stiu pentru ca nu la ei trebuie sa intreb ci la M.A.I. am sunat si acolo iar de aici nu am primit nici un raspuns.
Am citit pe aici pe internet dar raspunsurile sunt diverse.
Ma puteti ajuta !?!
1. Daca ati sunat la Casa de Pensii trebuia sa primiti un raspuns deoarece aceeasi lege se aplica si de catre Casele de Pensii si de catre Casele sectoariale de pensii.
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
3. Conform prevederilor de mai sus puteti cumula pensia de urmas cu orice venit profesional, indiferent de sursa si de cuantum.
Pensie de urmas
maryan27
Buna seara! In conditiile in care o persoana cu varsta de 23 de ani, lucreaza cu forme legale la o firma privata, mai poate beneficia de pensie de urmas de pa ... (vezi toată discuția)