avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Abuz in serviciu?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Abuz in serviciu?

Buna!
Ma adresez dvs in numele unui prieten care se confrunta la servici cu o situatie mai delicata si doreste sa actioneze in instanta pentru a i se face dreptate.
El este functionar public cu statut special de 13 ani. Se pare ca "mai marele" face presiuni de vreo 6 luni asupra lui sa se mute de buna voie din cadrul departamentului in care activeaza ,pentru a aduce pe altcineva. Acea persoana si-a intocmit raportul pentru a fi incadrat pe functia pe care nu exista deocamdata,asteptand ca prietenul meu sa paraseasca postul de buna voie si sa se semneze raportul de mutare la cerere la un post inferior comparativ cu cel pe care deja il detine.
In urma unei neintelegeri cu un alt coleg acum se fac presiuni si mai mari asupra lui ,motivarea lor fiind ca el influenteaza colectivul si duce la dezbinarea acestuia.Bineinteles ca nu s-au facut anchete disciplinare sau alte lucruri legale asupra comportamentului prietenului meu.Totul este la stadiul de barfe si vorbe .In fiecare zi este pistonat sa faca raportul de mutare ,invocandu-i tot felul de motive: mai bine te muti ca sa nu ajungi in consiliu sau sa se faca vreo ancheta administrativa.Niciun fel de probe nu i-au fost aratate care sa poata sustina motivatia lor ,ci doar niste rapoarte facute de colegii sai 5 din 24,,rapoarte intocmite sub influenta sefului. Este acuzat de un furt (telefon) care este o mare minciuna.Se cauta motive si bineinteles un "tap ispasitor"...deci el trebuie sa plece ca sa vina altul. Speta este mai complexa deoarece o parte din colegii sai au dat in judecata institutia pentru nerespectarea anumitor drepturi si acum se incearca discreditarea lor prin orice mijloace ,dar nu cele legale. Este vorba de abuz in serviciu. Cel care detine "puterea" vrea sa arate ca poate sa dispuna prin orice mijloace mutarea prietenului meu ,ca o dovada fata de ceilalti colegi ,si sa-i determine indirect sa renunte la cererile de chemare in instanta. Doreste acest lucru,deoarece prietenul meu a "instigat" colegii spre a face demersuri legale de chemare in judecata pentru apararea drepturilor ce li se cuvin. In termeni simpli,este prea destept ca sa mai stea acolo...asa simte seful.
este un cumul de fapte petrecute in mai mult timp.
El vrea sa i se faca dreptate si nu vrea sa semneze raportul de mutare de buna voie pentru ca stie ca este nevinovat si totul este un "joc" inscenat si gandit cu minutiozitate ,de cand i s-a pus prima data in vedere faptul ca ar fi mai bine sa plece. Dar nu exista nimic palpabil care sa motiveze de ce ar trebui ca el sa plece de buna voie .
Ce se poate face?
multumesc

Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 13:43, 13 Mai 2009
Din pacate nu va pot aferi un raspuns pertinent ,decit atit: Sa nu cedeze...
Datorita inplicari politicului,din ce in ce mai mult in structurile statului,pe scaune cu functii inalte au ajuns multi incompetenti si frustati.Situatia convine politicienilor si jocul lor este sustinut de presa din ce in ce mai aservita acestor structuri.
Cred ca este bine ca prietenul dvs. sa apeleze la sindicat sau daca nu au in institutie o astfel de structura sa incerce apropierea colegilor si sesizarea acestui gen de abuz forurilor superioare.
Inteleg ca aceste sicanri sunt vizibile...?!
Doresc succes prietenului in conflictul cu acest conducator de unitate. Inclin sa cred ca despre acest gen de lucruri vom auzi din ce in ce mai des. Am in vedere aparitia in functii,la unitatile descentralizate ale statului,in teritoriu, a unor oameni agreati de partidele politice ,la putere,care nu au nici o treaba cu profesionalismul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma pot muta de la o unitate militara la alta, dintr-o alta garnizoana? katanetz katanetz cum ma pot muta de la o unitate militara la alta dintr-o alta garnizoana, renuntand la compensatia de chirie, dar cei de la unitate nu imi aproba raportul de ... (vezi toată discuția)
Mutare politisti terry1988 terry1988 Buna seara, As dori sa aflu care sunt sansele unui politist de a castiga un eventual proces cu institutia (inspectorat judeten de politie, directia generala ... (vezi toată discuția)
Mutarea functionarului public luccia luccia Doresc unele lamuriri. Angajat intr-o institutie publica, referent asistent intr-un anumit birou, subordonata sefului de serviciu. Sef birou ,unde ... (vezi toată discuția)