avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand se supenda pensia anticipata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand se supenda pensia anticipata?

Dacă am fost pensionat anticipat în martie 2011 si la sfarşitul anului 2011, conform declaratiei de venituri depuse , am realizat un venit de 21479 lei , se suspenda pensia pe tot anul retroactiv sau din luna urmatoare depăsirii plafonului de 4 salarii medii brute? La fel si în anul 2012?
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:15, 14 Iulie 2014
1. - Nu mai scrieti exclusiv cu litere mari deoarece este foarte obositor la citit si este si contrar prevederilor din Regulamentul de postare pe forum.
- Acum am facut eu corectia necesara dar va rog sa va conformati, pe viitor, celor de mai sus!

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii p[ublice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
...

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:

a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;

b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
...
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la pensie partial anticipata dorel13 dorel13 Daca renunti la pensie partial anticipata pentru a te angaja, si nu iti convine locul de munca, poti reveni imediat la pesie partial anticipata? Ai voie? Unde, ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa de catre un pensionar Tudoritaanghel Tudoritaanghel Sunt pensionar cu gradul II de invaliditate cu drept de lucru de 4 ore.Am dreptul de a -mi infiinta PFA. (vezi toată discuția)
Pensia urmas laszloecaterina laszloecaterina o pensionara cu o pensie de urmas de 1600 lei doreste angajare cu contract de munca. Poate fi angajata cu salariul minim pe economie? 1050 lei? Multumesc. (vezi toată discuția)