avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pe perioada vacantei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pe perioada vacantei

Buna ziua .
Fiul meu a sustinut licenta pe 11 iulie 2014 si urmeaza sa-si depuna dosarul de admitere la masterat pe 18 iulie pentru a-si definitiva pregatirea profesionala .Asteptand pensia pentru luna iulie si vazand ca nu mai apare, am sunat la casa de pensii MAI unde o doamna mi-a spus ca i s-a sistat pensia cu data de 30.06.2014 intrucat la aceasta data s-a considerat ca el a terminat anii de studentie ( ???!!! - dar daca repeta anul ? ) si ca, daca va continua cu master, sa trimita adeverinta pe 1 octombrie si se va relua plata pensiei, dar nu retroactiv, ci de la 1 octombrie incolo !!!
Eu am ramas perplexa, pentru ca el are 23 de ani ( deci e in "termen "cum s-ar zice ) si stiam ca si pe perioada vacantei are dreptul la pensie, iar daca nu aducem adeverinta pe 1 oct., abia de atunci mi se pare normal sa se considere ca nu mai continua studiile si sa se sisteze pensia .
Faptul ca ei i-au sistat abuziv ( zic eu ) pe perioada vacantei de la 30.06.2014 ( desi copilul asta a stat la facultate inca 11 zile din iulie ), mai trec cu vederea, dar faptul ca n-o sa-i dea retroactiv pe cele 3 luni, m-au determinat sa va scriu dvs.
Ce ma sfatuiti, si mai ales cum e legal sa se procedeze pe perioada dintre licenta si inceputul masteratului ?!
Va multumesc tare mult !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:45, 15 Iulie 2014
Legea nr.263/2010:

ART. 114
...
(2) În situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs. ...

ART. 115
În sistemul public de pensii, reluarea plăţii pensiei se face, la cerere, după cum urmează:
...
c) de la data începerii anului şcolar, în situaţia în care suspendarea plăţii pensiei s-a făcut în temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g).
Multumesc aum300 !
Inteleg, din postarea ta, ca au sistat-o ilegal !
Chestia e ca nicaieri nu se face referire la perioada aia de 3 luni dintre licenta si master, deci aceste 3 luni sunt lasate la interpretarea oricaruia, daca da sau nu se plateste pensia !
Ce e de facut ?!
mystic:

V-am raspuns pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Urichianu Urichianu baiatul meu implineste 25 ani pe 11.04. 2013. Anul acesta a terminat facultatea si ar dori sa continue studiile si la masterat. El primeste lunar o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas vilcocim vilcocim buna ziua, as vrea sa stiu daca mai pot beneficia de pensie de urmas in conditiile in care am terminat anul acesta masterul si m-am inscris la o postliceala. ... (vezi toată discuția)