avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gradul 1 de handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gradul 1 de handicap

Buna ziua,

Sincera sa fiu nici nu stiu de unde sa incep... Bunica, mama mea si unchiul meu au locuit impreuna; bunica a murit luna trecuta. Unchiul (53 de ani) sufera de scizofrenie de 20-30 de ani - nu stiu exact -, fiind momentan intr-o stare avansata; este incadrat in gradul 2 de handicap. Pana in ziua decesului, unchiul a fost supravegheat de mama sa, bunica fiind pensionara asadar avand timp si rabdare.
Inainte de decedarea bunicii mele, unchiul a avut o criza epileptica si a ajuns la reanimare intr-o stare foarte grava. Dupa ce a revenit tot simtea o durere enorma in umarul stang. Fiind handicap nu a fost luat in seama ... asadar peste o saptamana exact la ziua externarii a fost trimis la ortopedie; unde au constatat ca are fractura, au facut si o operatie mica... Timp de 3 saptamani vizita spitalul cu ajutorul mamei mele; unchiul nu este in stare de a merge singur pe strada din cauza starii de ameteala si mai are si halucinatii. Intre timp a decedat bunica mea, asadar unchiul a ajuns intr-o stare de soc si a fost internat la psichiatrie unde a stat aproximativ 3 saptamani. Psichiatrul mi-a zis ca intr-adevar este intr-o stare grava si ar trebui sa aiba un supraveghetor, ingriitor, dar cum stie el nu se poate aranja incadrarea in gradul 1 de handicap. Mama mea este singura care ar putea sa aiba grija de fratele lui (eu sunt plecata din tara); acuma intervin problemele din cauza banii. Unchiul meu avand starea avansata de scizofrenie necesita o supraveghere mai densa, iar mama mea n-are cum sa fie in doua locuri in aceleasi timp, nu poate sa fie si ingrijitoare si invatatoare (este invatatoare intr-o scoala destinata pentru rromi). Daca alege sa ingrijeasca fratele lui ajunge somera si o sa "castiga" in jur de 400-450 de lei lunar... Unchiul primeste lunar aproximativ 550 de lei (pensie de handicap+ajutor social). Asa ajungem la maxim 1000 de lei lunar din care trebuie platite intretinerile, o parte a medicamentelor, mancarea... suma, din care nu stiu cum se poate trai (mai degraba in timpul iernii). Aici trebuie sa mai mentionez ca unchiul este fumator, iar doctorul mi-a sugerat sa nu retragem de el "bucuria de a fuma" pentru ca starea s-ar putea avansa si s-ar putea sa devina agresiv sau chiar süar putea sa aiba o prabusire mentale foarte grava.
Daca mama mea nu renunta la munca lui, unchiul ar trebui sa stea acasa singur timp de 6-7 ore pe zi, ceea ce este inspaimantator (s-a mai intamplat ca o lasat aragazul aprins, cel mai grav a fost cand "curgea gazul"; inaintea crizei epileptice n-a luat toate medicamentele, a prefacut numai).
In final, intrebarea mea este daca se poate aranja ca mama mea sa devina ingrijitoarea legala cu carte de munca si sa aiba un salariu. Care este procedura ca unchiul sa fie incadrata in gradul 1 de handicap si sa devina mama ingrijitoarea (daca stiu bine in felul asta salariul ingrijitorului este in jur de 800 de lei).
Trebuie sa mai mentionez ca stiu despre existenta sanatoriului, dar n-as dori "sa beneficiez" de aceasta. (In pofida faptului ca este handicap merita si el o sansa de a trai...)

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:18, 15 Iulie 2014
Numai comisia de expertiza medicala persoane cu handicap este autorizata si competenta sa analizeze documentele medicale,eventual sa solicite investigatii suplimentare prin care sa stabileasca afectiunea si gradul in care se afla solicitantul
Functie de incadrarea in grad de handicap,comisia de expertiza poate dispune si acordarea de insotitor sau asistent personal care poate fi atat ruda sau apartinator , cat si persoana specializata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere EdiG EdiG Bunica mea, doreste sa rezilieze contratctul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere (propietari fiind parintii mei). Bunica, nu are o varsta inaintata ... (vezi toată discuția)
Pentru ingrijire mama care nu se mai deplaseaza gresoi gresoi as vrea sa stiu daca si ce pot face sa primesc un ajutor sau ceva ,ne-mai putand lucra avand pe mama mea de 75 de ani la pat suferind de multe,multe boli si ... (vezi toată discuția)
Batran aruncat de copii im0rtel im0rtel Buna ziua , ma gasesc in urmatoarea situatie : Bunicul mi-a murit in 1993 . Bunica a supravietuit pana astazi . Ea are 4 copii . 2 baieti si 2 fete . 1 ... (vezi toată discuția)