avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas student
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas student

Fiul meu,student in anul 2 ,beneficiaza de pensie de urmas de cand tatal lui a decedat.
in cazul in care se angajeaza,mai beneficiaza de aceasta pensie pana la finalizarea studiilor?
specific faptul ca are varsta de 20 de ani si este student la zi.
VA MULTUMESC
Slavinia a scris:

In temeiul art.84 din Legea 263/2010, copiii au dreptul la pensie de urmaş,
.....................................
b) - dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani

Începând cu 01.01.2011, de cand se aplica Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia de urmas poate fi cumulata cu un venit profesional, indiferent de cuantumul acestuia.

Studentul beneficiar de pensie de urmas, trebuie ca in fiecare an, pana la 1 octombrie, sa prezinte la Casa de Pensii adeverinta ca urmeaza o forma de învățământ.

Adeverința este valabila pana la 1 octombrie anul viitor.

Buna ziua,

Pentru studentii care sunt la facultate/master cu taxa si nu au inplinit varsta de 26 de ani pot beneficia de pensia de urmas ?

Multumesc anticipat !
Da.
Legea nu spune cu taxa sau fara taxa.

Legea spune:

..dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani
~ Conținut șters la cerere ~
Domnule tudorvaleriu, va multumesc foarte mult pentru sfaturile date de dvs. privind sistarea pensiei fiului meu . Am procedat intocmai cum mi-ati spus si reactia celor de la Casa de Pensii MAI a fost imediata . Astfel, spre sfarsitul lunii iulie 2014 i s-a virat fiului meu pensia aferenta lunii iulie, primind totodata si o scrisoare recomandata de la Casa de pensii in care se specifica ca a fost repus in drepturi .Stau si ma gandesc cate mame ( cati tati ) singure, aflate in aceeasi situatie, care n-au posibilitatea informarii pe internet, stau saracele si asteapta pana in oct.-nov. ( asa cum mi s-a spus si mie, telefonic, de catre respectivii ) sa li se reia plata pensiei copiilor lor, si se descurca foarte greu cu banii pe perioada vacantei . E bataie de joc, cum isi permit sa incalce legea unii din aceste institutii, dupa bunul lor plac !
Chiar i-am spus fiului meu ca, mai mult ca sigur, va intampina aceeasi problema imediat dupa terminarea masterului, in iulie 2016, chiar daca poate va vrea sa faca si doctoratul in specializarea lui. Si daca tot a venit vorba, banuiesc ca atunci, in 2016, el va trebui sa ia pensia pana inclusiv pentru luna septembrie 2016- nu ?- chiar daca poate isi va schimba planurile si nu va mai dori continuarea studiilor !

Va multumesc inca o data !
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
mystic, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie de urmaș cauze medicale primariabaneasa primariabaneasa Buna ziua! În cazul în care decesul a survenit unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor militare în conformitate ... (vezi toată discuția)
Competenta de solutionare Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate sfatui cineva: Am solicitat in scris Casei sectoriale de pensii a MAI sa-mi recalculeze pensia, in sensul de a-mi ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizia pensionare NiculaeB NiculaeB din 18 ani grupa ll mi se ia in calcul doar 12, pe motiv ca in perioada cand am fost sef de compartiment ctc , AQ nu beneficiez de grupa ll.Mentionez ca in CM ... (vezi toată discuția)