As dori sa va intreb despre procesul de succesiune, mai degraba despre procedura de transcriere a dosarelor de despagubire (legea 10/2001 restituirea proprietatilor) dupa deces. Mostenitorii - dupa lege - sunt mama mea si unchiul meu. Unchiul renunta de la partea lui fiind handicap, deci dosarul o sa fie numai pe numele mamei mele.
A fost mama mea deja la un notar public care o zis ca transcrierea unui dosar impreuna cu onorariul va costa 871 de lei (valoarea despagubirii este de 50.000 de lei). Nu ma pricep deloc la asta...si dupa parerea mea onorariul de 775 de lei este mult. Si in cazul aceste se lucreaza cu procent, adica onorariul este platit dupa "valoarea dosarului"?
Taxa de timbru depinde de cea a masei succesorale,deci nu are o valoare fixa.Acum depinde si de ce inglobeaza notarul.Taxe care se duc la bugetul de stat,taxa de timbru judiciar si onorariul care ramane la el.Nu toti procedeaza la fel.Stiam ca taxa de timbru atinge 60% din totalul cheltuielilor in solutionarea unei succesiuni.
Taxa succesiune
Succesorul
Buna Ziua,
Tatal meu a decedat acum citeva luni. Mama mea si cu mine suntem singuri mostenitori. Mama impreuna cu tata detin un apartament si un teren. ... (vezi toată discuția)