avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minori

Buna ziua,

Un amic mi-a cerut ajutorul cu privire la o situatie dificila prin care trece si am zis sa pun aceasta intrebare pe acest forum in speranta gasirii unei solutii eficiente.

Prietenul meu are doi copii minori fara sa fie casatorit cu mama acestora, mama care, mai mult sta plecata prin strainatate, fara sa se intereseze de ei lasandu-i in grija prietenilor sau vecinilor. Amicul meu afland asta doreste sa-i creasca el, dar fara ca mama sa intervina pentru ca exista riscul ca aceasta sa vina iar in tara si sa-i ia iarasi la ea si tot asa.

Intrebarea lui este: Exista vreo posibilitate sa-i fie incredintati lui copii spre crestere si daca da care este procedura si cat costa acest lucru, in cazul in care trebuie actionata mama in judecata pentru incredintare?

Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:13, 16 Iulie 2014
Amicul dvs. are posibilitatea sa formuleze o actiune prin care sa solicite ca exercitarea autoritatii sa apartina in mod exclusiv tatalui ( capat de cerere care presupune adminstra rea unor probe temeinice - regula fiind autoritatea parinteasca comuna), stabilirea locuintei minorilor la tata si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorilor si obligarea mamei la plata acesteia.
Costurile sunt taxa de timbru de 20.00 lei pentru fiecare capat de cerere ( total 60.00 lei) si onorariu avocat daca opteaza- fie doar pentru redactarea actiunii si/sau asistenta , reprezentare juridica in fata instantei.
In cadrul actiunii sau pe cale separata, mama va putea solicita si obtine stabilirea unui program de vizita al minorilor, asta bineinteles daca nu va solicita la randu-i pe calea unei cereri reconventionale, ceea ce solicita tatal prin actiunea introductiva.
Amicul dvs poate cere stabilirea domiciliului copiilor la el si pana la solutionarea procesului (care poate dura) ar trebui sa ceara acelasi lucru pe calea ordonantei prezidentiale.
Exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre tata cred ca ar duce la lungirea procesului in mod inutil pentru ca momentan ambii parintii sunt cam in aceeasi oala, adica nu sunt langa copii. Asa ca nu prea au cum sa demonstreze nici unul ca ar fi in interesul copiilor sa ia in mod exclusiv deciziile majore in ceea ce ii priveste.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
mirebire, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)
Custodie copii IAIU IAIU prietenul meu a avut o relatie de 5 ani cu o femeie, din care au rezultat gemeni. in urma cu 1 an s-au despartit si copiii au ramas la ea. Nu au fost ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca exclusiva madalinamihaiela madalinamihaiela buna ziua ,cunosc pe cineva care ar dorii sa obtina drepturile asupra copilului mama este plecata in strainatate si el se ocupa de copil ,nu sunt casatoriti ... (vezi toată discuția)