avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariu si CO neefectuat la concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariu si CO neefectuat la concediere

Sunt vanzator-gestionar.
Am primit preaviz pe data de 17 iunie si azi ar fi trebuit sa primesc decizia de concediere, pe care angajatorul meu nu o considera necesara si mi-a spus ca mi-o da maine , dar cu data de azi. Mi-a spus ca de maine nu mai lucrez ca pot sa stau acasa. E ok sa faca asa?
L-am instiintat de acum 3 zile ca trebuie sa imi dea azi decizia si i-am facut si calculul sumelor pe care trebuie sa le primesc pentru CO neefectuat si zilele lucrate in iulie.
El mi-a zis ca imi da jumatate din bani pe 15 august si restul prin septembrie. E ok sa faca asa? Nu ar fi trebuit sa-mi dea azi decizia si toti banii, fiind azi zi de salariu?
In cazul in care merg la ITM si il denunt si pentru ore suplimentare platite la negru primesc si eu amenda? As avea multe de spus acolo.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 17 Septembrie 2014
Buna seara,

depuneti la ei cu numar de inregistrare sau trimiteti-le scrisoare cu continut deschis prin care solicitati sa va plateasca toate drepturile salariale cuvenite inclusiv zilele de concediu neefectuate.
daca puteti sa dovediti acele ore suplimentare a caror plata nu poate fi dovedita, puteti sa le solicitati plata tuturor orelor suplimentare.
apoi mergeti la Camera de Munca si depuneti o sesizare prin care solictati totodata sa va sprijine in recuperarea drepturilor salariale cuvenite.

decizia de concediere poate fi atacata in instanta, daca considerati ca s-a facut un abuz. nu se percep taxa judecatoresti...... asta ar fi un subiect ce poate fi mai prezentat de un avocat

de astfel de angajatori exploatatori, nu trebuie sa va fie mila.

succes
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Azi mi-a sosit raspunsul de la ITM :
Conform declaratiior salariatilor intervievati in timpul controlului acestia desfasoară
activitate in zilele de sâmbată. Din verificările efectuate se constată ca angajatorul nu
evidenţiază in foile colective de prezentă orele prestate de salariaţi in aceste zile.
Fată de cele constatate societatea a fost sanctionată contravenţional pentru
fapta prevazută ca si contravenţie la art.260 al.1 ,lit.j din Legea 53 / 2003 republicată şi s-a
dispus masură obligatorie cu caracter permanet respectarea dispoziţiilor legale prevăzute
de art.137 din Legea 53 /2003 republicată privind acordarea zilelor de repaus săptămânal.

Va rog să-mi spuneti in ce masura ma ajuta acest raspuns intr-un proces in care as cere o suma calculata de mine pentru fiecare zi de sambata lucrata, in lipsa acordarii de zile libere.
As vrea sa stiu de asemenea daca este uzual ca raspunsul sa nu cuprinda si suma cu care a fost amendat angajatorul. Am suspiciuni in privinta corectitudinii ITM, din moment ce la un control de rutina anterior unul din inspectori s-a gasit coleg de facultate cu angajatorul si au depanat amintiri.
Multumesc.
Va ajuta foarte mult un astfel de raspuns al ITM-ului.

La actiunea in instanta atasati si o copie de pe acest raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca demisie decizie Baluta Elena Baluta Elena Am muncit 5 ani la o benzinărie in ture patru zile a câte 12 ore patru zile liberă 4 zile de noapte a câte 12 ore si patru zile liberedeci 4 cu 4 mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Despre concediere alina240 alina240 Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi daca se poate. Cumnatul meu a lucrat pana de curand la o firma de constructii si din cauza ca i-a intarziat salariul i-a ... (vezi toată discuția)
Codul munci Valy zmr Valy zmr Lucrez într-o companie din 2013 Fiecare sâmbătă a fost lucrată,dar ne au obligat să nu o trecem in pontaje ca fiind lucrate Am făcut solicitarea ... (vezi toată discuția)