avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent!

Am lucrat 1 an de zile la o fabrica de bere! in urma cu o luna am fost dat afara (desfiintarea postului)
In fiecare luna mi s-a oprit 10 % din salariu, garantie. Mi s-a facut lichidarea tot dar nu vor sa-mi dea banii pe garantie. Ce pot sa fac in acest caz??
Cel mai recent răspuns: madalina85 , utilizator 11:56, 14 Mai 2009
Este interesant de vazut, cum vi s-au oprit acei 10%, este posibil sa fie opriti legal. Eu va recomand sa faceti o sesizare la ITM, urmand ca in cazul in care aceasta nu gaseste ecou sa va adresati instantei de judecata.
In primul rand,solicitati in scris cu confirmare de primire, virarea sumei oprite ca si garantie,sau eliberarea ei in numerar,in functie de situatie, specificand un termen.In caz contrar va trebui sa-i actionati in judecata pentru recuperare garantie.
~ Conținut șters la cerere ~
Formulati o adresa catre angajator prin care sa-i puneti in vedere ca daca pana la un anumit termem nu va restituie garantia formulati plangere la ITM iar ulterior, in cazul in care problema nu se rezolva , introduceti impotriva lor si o actiune in instanta.
Adaug ceva la cele spuse de colegii mei:
Cereti ca garantia retinuta sa fie inapoiata, impreuna cu dobanda aferenta, conform art. 15 din Legea 22/1969:
Art. 15. - Garanţia în numerar va fi depusă de către agenţii economici, autorităţile şi instituţiile publice la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al instituţiei publice respective. Garanţiile în numerar depuse la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci se înscriu într-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi păstrat în casieria agentului economic, autorităţii sau instituţiei publice în favoarea căreia s-a constituit garanţia.
Pentru garanţia depusă în condiţiile alin. 1, se acordă o dobândă anuală, stabilită de depozitarul garanţiei, care nu poate fi mai mică decât dobânda acordată pentru depozitele la termen pe un an.

Alte discuții în legătură

Primirea garantiei de la angajator massoi massoi Buna ziua,vreau nişte lămuriri dacă se poate.Am lucrat ca gestionar la o anumită firma până în data 27.11.2009,când am fost anunţat că se ... (vezi toată discuția)
Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Garantii retinute si nerestituite la incetarea comtractului de munca sabinela sabinela cui ma pot adresa (cu exceptia angajatorului la care am facut-o deja) pentru recuperarea garantiilor banesti care au fost retinute pe timpul cat am fost ... (vezi toată discuția)