Din ce am citit in lege, ca voluntarul sa fie LEGAL membru, are nevoie de contract de voluntariat.
Radu Mititean:
Nu este in mod necesar o legatura intre calitatea de membru al unei asociatii si calitatea de voluntar in cadrul unei asociatii.
Poti fi membru in asociatie fara sa prestezi in cadrul acesteia vreo activitate pe baza de voluntariat, ci doar platita sau deloc ( doar iti platesti cotizatia, vii la sedintele de AG si cam atat...) desi la majoritatea asociatiilor - dar nu la toate si numai daca au dorit ele asa ceva - Statutul impune membrilor si sa desfasoare activitate voluntara in cadrul asociatiei...
Poti sa nu fi membru in asociatie dar sa inchei contract de voluntariat si deci sa desfasori activitati de volutariat in cadrul acesteia, asa cum poti fi si salariat si sa prestezi munca salariata fara a fi membru
Poti sa fii si membru si voluntar - caz in care este discutabil daca se aplica dispozitiile Legii Voluntariatului si mai ales daca mai e nevoie de un act semnat de parti si intitulat contract de voluntariat sau aderarea la asociatie, daca din Statut si regulamente interne rezulta elementele specifice contractului de voluntariat, se considera ca acesta este incheiat impicit prin aderarea la organizatie...
1. De unde iau nr de inregistrare?
2. Banuiesc ca noi ca si ONG, trebuie sa avem un registru. Daca da, de unde il iau sau cum il fac. Am inteles ceva in genul unui caiet special, cu pagini numerotate si stampilate
Radu Mititean:
In tacerea legii (in sensul ca nu exista o norma legala care sa prevada modelul registrului), fiecare e liber sa isi conceapa un registru dupa cum crede de cuviinta, respectand insa norma de continut prevazuta de lege ca fiind un continut minimal, la care poate adauga, si tot in tacerea legii va decide organul statutar abilitat al asociatiei si ce sistem de numerotare va fi pentru contractele de voluntariat, pentru certificate etc. asa cum stabileste si plajele de serii pentru facturi si chitante etc.
O alta intrebare are legatura cu emiterea certificatelor care sa ateste ca persoana X este voluntar. Din nou, trebuie nr de inregistrare, care il iau/dau tot din acel caiet special?
Cum trebuie sa arate acele certificate? Pot sa fac eu un model si este ok atata timp cat are nr de inregistrare al certificatului + nr de inregistrare al contractului de voluntariat?
Eu as vrea sa semnez doar un contract cu voluntarul, pentru o perioada de un an, sa zicem. El, in cadrul contractului, o sa participe la mai multe activitati. (Suntem societate de medicinisti, cu mai multe tipuri de proiecte).
Nu poate sa fie doar un contract, fara tipul actiunii si locul desfasurarii?
~ final discuție ~