Buna ziua, ce se intampla in situatia in care dupa moartea ultimului parinte unul dintre cei doi mostenitori nu mai permite accesul pe proprietatea detinuta de defunct? Conctret, defunctul avea o casa de vacanta, iar unul dintre mostenitori a luat documentele din casa detinute de acesta, cheile, si nu mai permite accesul celuilalt mostenitor in locatie. Doar el o foloseste. Trebuie facuta dezbaterea mostenirii? Evident ca nu va fi la notar ci se va ajunge in instanta. Conteaza in instanta faptul ca toate documentele notariale ale decedatului au fost insusite de unul dintre mostenitori si acesta in mod discretionar foloseste locuita in interes propriu? Se poate proba cu martori. Multumesc.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns. Cunosc detaliile succesiunii la notar. Intrebarea mea se referea la faptul ca este legal ca unul dintre mostenitori sa interzica celuilalt accesul in bunurile ce urmeaza a fi impartite si sa nu furnizeze niciun fel de documente detinute de defunct pana la dezbaterea succesiunii? Practic niciunul nu are certificat de mostenitor pe acele bunuri. Poate conta asta "de rau" pentru instanta in cazul in care se ajunge aici?
In ceea ce priveste dezbaterea succesiunii in instanta, am inteles ca trebuie avuta o incheiere de la notar, apoi se merge la mediator chiar daca nu mai este obligatoriu sa se arate de catre o parte disponibilitatea de intelegere. Valoarea casei de vacanta in care unul dintre mostenitori sta este de 100.000 euro, pentru instanta ea valoreaza nu mai mult de 20.000 euro. Daca instanta acorda bunul celui care deja locuieste acolo, se va compensa cu doar 10.000 euro, ceea ce nu este normal. Exista o modalitate prin care bunul sa fie evaluat de expertul dispus de instanta la valoarea sa normala de piata? Decat ca unul sa beneficieze de 100.000 euro contra a doar 10.000, nu mai bine solicita instantei vanzarea proprietatii? Daca este paguba sa fie pentru ambele parti!
Prin expertiza tehnica imobiliara se va stabili valoarea de circulatie a imobilului.
Valoarea orientativa poate fi furnizata si de catre CAMERA NOTARILOR PUBLICI.
Valoarea casei de vacanta la biroul notarial in baza careia se vor calcula taxele notariale este de 10.000 Euro. In timp ce valoarea la care s-ar putea vinde aceasta casa de vacanta, pretul cerut, ar fi de 100.000 Euro.
Este evident ca in situatia de fata prin interzicerea accesului in locatie si pastrarea documentelor defunctului, acest mostenitor doreste locuinta. Si mai mult ca sigur ca doreste prin instanta, intrucat instanta va avea un pret mult subevaluat al imobilului, acordand jumatate celeilalte parti. In loc sa coste 100.000 Euro, pretul va fi 10.000 Euro, se achita 5000 celuilalt mostenitor si s-a terminat totul. Este interesant faptul ca mostenitorul care a pus mana pe cheile locuintei nu are imobil in proprietate. In aceasta situatie, instanta ii va acorda aceasta casa de vacanta in proportie de 99.00%.
Avand in vedere situatia, mostenitorul care evident va fi pagutib prin actiunea in instanta, are ca optiune doar varianta vanzarii de catre instanta si impartirea banilor. Astfel cele doua parti sunt beneficiare in mod egal a cantitatii de bani rezultata din vanzarea imobilului si terenului aferent.
Deschideți acțiune de partaj.
Valoarea casei o stabiliți prin acțiune, Puteți cere partajul casei în valoare de 100.000 euro, dar va trebui să timbrați la această valoare.
Oricum, în cadrul procesului se poate cere și expertizarea acelui imobil de unde va rezulta valoarea de piață.
Dacă i se va atribui casa celui care o ocupă (nu e sigur că i se va atribui), veți primi în bani partea ce vi se cuvine și veți putea cere și contravoarea lipsei de folosință a imobilului pentru perioada în care vi s-a interzis accesul în imobil.
Succesiune
kero
Sotul supravietuitor este amenintat de fratii sotiei defuncte sa vanda garsoniera si sa le dea 1/2 din garsoniera proprietate comuna cu defuncta sotie. In ... (vezi toată discuția)
Succesiune - obligatie
Any1
Buna seara. Surorile si mama mea doresc sa facem succesiunea dupa tata (decedat acum 17 ani). Eu le-am propus sa facem succesiune partiala insemnand un teren ... (vezi toată discuția)