Buna seara. Surorile si mama mea doresc sa facem succesiunea dupa tata (decedat acum 17 ani). Eu le-am propus sa facem succesiune partiala insemnand un teren si o casa pe la tara. Ele nu sunt de acord doresc sa se faca si pe apartamentul din Bucuresti. Eu banuiesc ca vor sa o convinga pe mama sa le doneze/vanda partea ei inlaturandu-ma pe mine. Ce pot eu sa fac?
P.s. Mama este o persoana credula si usor influentabila
Multumesc anticipat.
In urma dezbaterii succesiunii dupa tatal dvs, veti mosteni si dvs o cota.
Deci mama nu are cum sa dispuna de intregul drept de proprietate asupra apartamentului.
Daca nu sunteti de acord, surorile dvs se pot adresa instantei pentru dezbaterea succesiunii si partaj, iar instanta va dispune imparteala, indiferent daca doriti sau nu.
Prin urmare, dezbaterea succesorala va avea in vedere toate bunurile si datoriile aflate in patrimoniul defunctului.
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Acesta este momentul transmiterii patrimoniului defunctului, catre succesori, persoanele cu vocatie succesorala care au acceptat succesiune, in termenul de optiune succesorala.
Modalitatea de partajare comporta disensiuni, din expunerea dumneavoastra.
Prin urmare, pentru a evita niste cheltuieli inutile, dezbateti succesiunea pe cale notariala, partajand efectiv bunurile in instanta.
Actiunea de partaj poate fi realizata oricand.
Daca nici dezbaterea succesorala nu poate fi initiata pe cale notariala, survenind niste divergente. aceasta poate fi solicitata oricand, in instanta, competenta material, teritorial si functional fiind judecatoria in a carei raza
Taxa judiciara este de 5 % din valoare imobilului, valoare data de grila orientativa a notarilor publici.
Drept la.mostenire?
Popvlad66
Tatal meu a decedat acum 2 ani. Mama.este inca in viata si mai am.2 surori.Mama nu vrea sa faca succesiunea iar relatia dintre mine si ele e destul de rea.Ce ... (vezi toată discuția)