Buna ziua,
fiul meu a lucrat pana in 2012 cu contract cu drepturi de autor ca programator. a depus formularul 200 (parca) si a platit taxele anual cat a lucrat asa parca vreo 2 ani au fost 2011 si 2012. din 2012 s-a angajat cu carte de munca, mai nou contract de munca, unde angajatorul ii plateste toate obligatiile fiscale catre stat.intre timp s-a casatorit si si-a schimbat si domiciliul in alt sector decat cel unde avea rol deschis pe drepturi de autor. am verificat la sediul anaf din ambele sectoare, nu are nimic de platit din urma pt. perioada cat a lucrat pe drepturi de autor. oricum nu mai poate plati acum decat in sectorul unde s-a mutat chiar daca dosarul e deschis in alt sector.cum sa facem sa inchidem acest dosar la sectorul unde a fost deschis din cele doua motive: schimbare de domiciliu si activitate salariala cu taxe platite de angajator, fiul meu nedorind sa ma i lucreze vreodata cu contract pe drepturi de autor? anul trecut 2013 am depus si formularul 200 cu venituri 0 desi nu mai lucra din 2012 pe drepturi de autor. anul acesta nu l-am mai depus deoarece am citit in el ca persoanele care lucreaza la un angajator care plateste el toate taxele nu trebuie sa mai depuna acest formular.
mi-e frica ca nu am facut acest lucru pana acum din 2012 dar pur si simplu nu am stiut ca exista posibilitatea sa fie inchis acest dosar daca nu se mai doreste lucrul pe drepturi de autor. suntem pasibili de vreo amenda desi s-au platit toate taxele? ce formular (601+adev de la serviciu de cat timp e angajat cu carte de munca)si ce trebuie sa facem sa inchidem acest dosar?
va multumesc
Nu aveti nicio obligatie. Daca omul nu mai realizeaza venituri de un anumit tip, nu le mai declarati, nu trebuie sa inchideti niciun dosar. Daca le va realiza din nou, le declarati la noul domiciliu fiscal. Nu va mai bateti capul. ANAF are o evidenta centralizata dupa CNP si, daca firma la care lucreaza omul a depus declaratii, omul va figura in bazele ANAF ca salariat cu contract de munca.
Multumesc frumos.
Asa este cum ziceti dv.,
am fost astazi la admin. fin. la sect. unde avea dosarul deschis pe drepturi de autor si mi-a zis la fel ca dv. ca se vede in sistem si nu mai trebuie sa facem nimic. Ca ei considera acest dosar inchis la data angajarii ca salariat. Mai ales ca la data mutarii domiciliului lucra deja ca salariat. Asta mi s-a spus sper sa fie totul ok si poate foloseste si altor persoane.