avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua,

Tatal meu este nascut in data de 11.02.1959, in luna februarie 2014 a ramas fara loc de munca fara drept de somaj si de atunci din cauza varstei nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca. Ne gandim la varianta sa se pensioneze anticipat, dar nu stiu cand s-ar incadra. Are o vechime de 37-38 ani in campul muncii, fara intrerupere. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cand poate sa demareze procedura de pensionare? Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
vladuroxana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:03, 17 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Dace nu a lucrat in grupa I sau a II-a de munca,se poate pensiona anticipat partial doar la implinirea varstei de 60 de ani. De pensie anticipata nu poate fi vorba deoarece in afara de implinirea varstei de 6o de ani,este nevoie si de un stagiu cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare de 35 de ani,deci minimum 43 de ani.
Va multumesc pentru raspunsuri
trutanmarian a scris:
Dace nu a lucrat in grupa I sau a II-a de munca,se poate pensiona anticipat partial doar la implinirea varstei de 60 de ani...

1. Indiferent daca a lucrat sau nu si in grupe superioare de munca pensia anticipata partiala se poate solicita cel mai devreme la varsta de 60 de ani.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot iesi la pensie? ContSters205948 ContSters205948 am 30 ani,8 luni,29 zile,din care 10 ani grupa 1, si 11 ani si 6 luni in grupa 2,total 37 ani cind pot beneficia de pensie anticipata. (vezi toată discuția)
Varsta pensionare laumotor laumotor Am 52 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 14 la grupa 1 de munca. Intrebare: pot beneficia de pensionare anticipata? din punctul meu de vedere, 33+7=40 ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ies la pensie? Andusa03 Andusa03 Am 58 de ani și din 1972 și pana-n 2008 am lucrat ca fotograf și din 2008 nu mai lucrez și as vrea sa știu când pot sa ies la pensie? (vezi toată discuția)