avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel national pe ramura ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel national pe ramura cercetare-dezvoltare

Buna ziua. Un contract colectiv de munca la nivel de unitate poate contine alte prevederi decat cel national? Ma refer aici strict la salariu de referinta care prin contractul colectiv de munca la nivel national pe ramura cercetare dezvoltare este de 850 ron, iar unitatea are 600 ron in conditiile in care in CCM national pe ramura cercetare dezvoltare scrie cel putin 850 lei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:37, 18 Iulie 2014
CCM de la nivelul unității nu are voie să fie contrar celui național, prin dispozițiile cuprinse în acesta. În plus de asta, de la 1 iulie salariul minim pe economie este de 900 lei.
La noi in unitate (nu dau nume) salariul de referinta de 600 ron este din aprilie 2008 si nu s-a mai modificat. S-au tot semnat acte aditionale intre sindicat si unitate pentru prelungirea prevederilor CCM la nivel de unitate. Mai mult, am inteles ca se va modifica salariul de referinta in noul CCM national pe ramura cercetare si va fi 1200 ron, dar la noi in unitate nimic. Si am descoperit si alte prevederi care in CCM pe unitate sunt mai "putine" decat in CCM national pe cercetare. Eu lucrez de putin timp in aceasta unitate (< 1 an), dar am fost interesat de lucrul acesta. Cine e de vina? Ce e de facut? Daca le voi spune asta si imi spun ca nu au bani sa dea mai mult, unde este adevarul? Precizez ca sunt multi pensionari care sunt angajati si se cheltuieste din buget si pentru ei. Nu mi se pare normal sa ii tina pe aia si sa le spuna tinerilor ca nu au bani sa mareasca.
Despre ce sector este vorba, bugetar sau privat?
Avand in vedere ca nu este SRL sau SA si lucreaza in coordonare cu Ministerul Educatiei eu zic ca este bugetar. Este institut national de cercetare-dezvoltare si din micile mele cunostinte un SRL sau SA nu poate sa isi ia denumirea aceasta.
Alta problema: Nu sunt sigur pentru ca nu am fost exact informat daca CCM actual s-a mai prelungit cu ceva. Din ce am vazut eu parca este pana in 2011, ceea ce inseamna ca la nivel de unitate nu pare sa mai exista un CCM valabil. Din moment ce totusi exista un CCM la nivel national pe cercetare, nu este obligatoriu ca institutul la care lucrez sa-l respecte macar pe acela?
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
adriandanciu90, utilizator
Exista Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Superior şi Cercetare .La acesta faceti referire?

Alte discuții în legătură

Contract de munca artemita artemita Contractele de munca la nivel de ramura sunt obligatorii pentru unitatile care fac parte din ramura respectiva ? (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Intrebare intrebatoare gentilom gentilom Lucrez la o firma care are ca obiect de activitate transportul. La angajare am semnat CIM dar nu si CCM. Imi puteti spune daca in aceste conditii firma la care ... (vezi toată discuția)