avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SE POATE ACORDA STIMULENT DE INSERTIE DACA LUCREZ CU ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SE POATE ACORDA STIMULENT DE INSERTIE DACA LUCREZ CU SFERT DE NORMA

BUNA SEARA,
Sunt in urmatoarea situatie:
-am fost in cic in perioada 17.11.2011 - 05.10.2013, m-am intors la serviciu in data de 07.10.2013, dar am fost data in somaj si am lucrat 20 de zile preaviz. in data de 04.11.2013 am intrat in somaj pentru 9 luni. intre timp am ramas insarcinata si nu am putut sa-mi mai gasesc alt serviciu. Urmeaza sa nasc pe 23.07, iar in august as dori sa sustin un examen pentru ocuparea unui post cu sfert de norma. Va rog sa-mi spuneti daca, in situatia in care as ocupa acest post, pot beneficia de stimulent de insertie si daca este obligatoriu sa-mi iau cele 42 de zile de concediu medical de lauzie?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ligia86 , utilizator 00:02, 20 Iulie 2014
1. Acordarea stimulentului de insertie nu este conditionata de durata timpului de munca,norma inteaga sau timppartial.

In speta, puteti beneficia de stimulentul de insertie daca realizati venituri din salarii supuse impozitului pe venit in baza unui c.i.m.cu timp partial.

2. Potrivit art.23 alin.1si art.24 alin.2 din OUG 158/2005 persoanele asigurate au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, atat concediul de sarcina at si cel de lauzie fiind acordat pe o perioada de 63 de zile fiecare. Cele doua concedii se pot compensa intre ele, cu conditia ca perioada concediului de lauzie sa nu fie mai mica de 42 de zile.

De asemenea, OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede obligativitatea salariatei de a parcurge concediul de lauzie de minim 42 de zile.
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal...

2. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
multumesc frumos pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de stimulent daca ma reintorc la serviciu imediat dupa nastere si in situatia in care am lucrate doar 6 luni ? catalinion84 catalinion84 Buna ziua, Daca nu am realizat decat 6 luni venit si am nascut pot beneficia de stimulentul pentru intoarcere la servici? Eu am inteles ca nu pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)