avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul pe venit contract de drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul pe venit contract de drepturi de autor

Buna ziua
Vreau sa fac o contestatie si vrea sa stiu daca am temei. Dupa 15 ani lucrati intr-o firma mi s-a spus ca ar fi bine sa renunt la contractul individual de munca pentru un contract de drepturi de autor, pt ca firma avea probleme financiare. Am fost nevoita sa accept. Problema mea e urmatoarea: la sursa mi s-a oprit impozit lunar de 10%, urmand sa platesc eu diferenta de 6 %. Ieri am primit impunerea de la fisc si am avut un soc: 630 de lei. Nu stiu contabilitate, dar ma descurc cu matematica. In 2012 pentru un venit de 7.000 de lei am avut de plata o diferenta de 71 de lei. In 2013, la un venit de 20.000 mi se cere sa platesc 630 lei! Am facut un simplu calcul matematic: daca la sursa mi s-a oprit 10% si eu mai dau acum inca peste 30% din veniturile realizate, insemna ca statul imi ia 40 % din venituri???
Daca ma puteti lamuri care e formula de calcul, v-as fi recunoscatoare. Oricum fac contestatie.
O zi buna
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:59, 21 Iulie 2014
Daca in perioada cat ati obtinut venitul din contractul de drepturi de autor nu erati si salariat, atunci pe langa impozitul pe venit de 16% mai trebuia sa vi se retina si contributie la sanatate de 5,5% si contributia la pensie de 10,5%.
In plus potrivit Cod fiscal:

ART. 50 Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuală

(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:

a) o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut;

b) contribuţiile sociale obligatorii plătite.

Mai multe detalii aici [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul venit net din drepturi de autor ContSters172175 ContSters172175 Cum se calculeaza un venit net din drepturi de autor pe anul 2011? La sursa s-a retinut 16% si 10.5 % CAS. (vezi toată discuția)
Impozitare drepturi de autor NICOLAE SILADE NICOLAE SILADE Buna ziua, As dori sa stiu daca drepturile de autor se impoziteaza sau nu, iar daca da, de la ce suma? Din cate stiu de la altii, drepturile de autor in ... (vezi toată discuția)
Conventie civila mikifulgutz mikifulgutz Este prima oara cand as dori sa fac o lucrare de instalatie cu conventie civila. Am un instalator foarte bun, il cunosc de mult si l-am recomandat multora, ... (vezi toată discuția)