avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare drepturi de autor

Buna ziua,

As dori sa stiu daca drepturile de autor se impoziteaza sau nu,
iar daca da, de la ce suma?

Din cate stiu de la altii, drepturile de autor in cuantum de 200 de lei lunar
(adica 2.400 lei/an) nu se impoziteaza.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: mihaipmp , utilizator 14:28, 21 Octombrie 2013
Buna ziua,

Gasiti mai jos un extras din Codul fiscal referitor la impozitarea drepturilor de autor:

ART. 41 Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 46;
ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
Norme metodologice:
ART. 46

24. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: invenţii, mai puţin realizările tehnice, know-how, mărci înregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin înscrisuri ale instituţiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor. Veniturile de această natură se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activităţi independente şi în situaţia în care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licenţă, franciză şi altele asemenea, precum şi cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acordă, cum ar fi: remuneraţie directă, remuneraţie secundară, onorariu, redevenţă şi altele asemenea.
Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală prevăzute în mod expres în contractul încheiat între părţi reprezintă venituri din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse în categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi veniturile din cesiuni pentru care reglementările în materie stabilesc prezumţia de cesiune a drepturilor în lipsa unei prevederi contrare în contract.
În situaţia existenţei unei activităţi dependente ca urmare a unei relaţii de angajare, remuneraţia prestărilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală care intră în sfera sarcinilor de serviciu reprezintă venituri de natură salarială, conform prevederilor menţionate în mod expres în contractul dintre angajat şi angajator, şi se supun impozitării potrivit prevederilor cap. III "Venituri din salarii" al titlului III din Codul fiscal.
Veniturile reprezentând drepturi băneşti ale autorului unei realizări tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
24^1. Sunt considerate venituri din activităţi independente veniturile din drepturi de autor și drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996, cu modificările și completările ulterioare
ART. 43 Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activităţi independente;
b) salarii;
c) cedarea folosinţei bunurilor;
d) investiţii;
e) pensii;
f) activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
g) premii;
h) alte surse.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul III.

Drepturile de autor nu intra in exceptiile prevazute in Titlul III.

Buna ziua,
am citit extrasul din Codul fiscal referitor la impozitarea drepturilor de autor postat mai sus, dar totusi m-am pierdut in textul juridic si nu am inteles problema.

Trebuie sa decontez la un proiect de finantare o plata pentru o persoana fizica, un muzician, suma de 1000 lei. M-i s-a propus sa inchei un contract de cesiune a drepturilor de autor. Mentionez ca persoana respectiva este angajat la Opera. Intrebarea mea este: cat trebuie sa platesc in numele lui la stat? Daca inteleg bine 16%? Asta ar insemna 1000 lei net, 862 lei brut si 138 lei impozit?

Multumesc!
In situatia in care este si salariat, se retine si se vireaza la stat 16% impozit si 5,5% CASS (altfel trebuia si 10,5% CAS).

Calculul se face astfel:
1000 lei -> venit brut;
1000 x 5,5% = 55 lei -> 5,5% CASS;
1000 - 55 = 945 lei -> venit impozabil;
945 x 16% = 151 lei -> 16% impozit;
945 - 151 = 794 lei -> rest de plata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
Iulian MANEA, Contabil
Conform codului fiscal, sunt doua modalitati de retinere la sursă: 10% (conform art. 52 CF), respectiv 16% impozit final (conform art. 52^1 CF). În prima variantă platitorul și autorul mai au de completat niste formulare în anul următor, dar beneficiază de aplicarea unei cote forfetare de 20%, ceea ce conduce la o cotă de impozitare de 12,8% din brut. A doua variantă este mai simplă, dar și mai costisitoare.

Referitor la plata CASS, art. 296^3 CF stipulează: „Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I...” - deci salariații nu plătesc CASS pentru veniturile suplimentare obținute din drepturi de proprietate intelectuală.

Astfel, calculul ar arăta astfel, pentru un autor salariat:
Cazul reținere 16%:
1000 lei venit brut
160 lei impozit - se retine la sursă, se plătește până în data de 25 a lunii următoare efectuării plății către autor
840 lei - venit net final autor

Cazul reținere 10%
1000 lei venit brut
100 lei impozit reținut la sursă (plata la fel ca mai sus)
900 lei plata pentru autor
128 lei impozit anual final (16% din 1000 - 20% cotă forfetară = 16% x 80% x 1000 = 12,8% x 1000)
Rezultă astfel:
28 lei diferență impozit
872 lei venit net final pentru autor

Pentru 32 de lei diferență, probabil că autorul va prefera impunerea finală de 16% decât să mai stea să completeze hârtii. Dar dacă mai crește suma, crește și interesul de a aplica varianta cu 10%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste 16% la drepturi de autor? anmarr anmarr situatia este urmatoarea: eu- p.f. am incheiat un contract de drepturi de autor cu o societate, negociind suma pe care tb sa o primesc in urma serviciilor ... (vezi toată discuția)
Venit din activitati cu regim de retinere la sursa pfa IOANA LUCA IOANA LUCA Buna seara, PFA Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%? De exemplu am emis o factura in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi de autor - presa scrisa artist.romania artist.romania care sunt impozitele ce trebuiesc platite atit de cesionar cit si de cedent catre bugetul de stat - si in baza carei legi? (vezi toată discuția)