situatia este urmatoarea: eu- p.f. am incheiat un contract de drepturi de autor cu o societate, negociind suma pe care tb sa o primesc in urma serviciilor prestate.
problema a aparut in momentul in care a venit "contabilul" societatii care urma sa imi faca plata o data cu terminarea lucrarii.
mi-a zis direct, ca tb sa imi opreasca 16% din suma din contract, chestie care m-a lasat cam masca... ceva de genul... negociezi un salariu la interviu, si in ziua platii salariului cineva iti zice..sorry, salariul ala era BRUT!!!! acum ai cu 30% mai putin!
in fine, nu am acceptat si atunci contabilul a zis sa adaugam la suma din contract inca 16%, mai exact X*16%+X = NOUA valoare a contractului.
doresc sa stiu cat de legale si normale sunt aceste masuri!
de precizat este faptul ca lucrez lunar cu d.a. prin profesiunea pe care o am, dar niciodata pana acum nu mi s-a intamplat asa ceva!
angajatorul a platit tot!
multumesc!
Mecanismul retinerilor, platilor si compensarilor ete putin mai complicat.Potrivit Codului fiscal, art.52:
Art.52- Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;
Mai precis, platitorul retine si vireaza o cota de impunere de 10% la venitul brut.
Beneficiarul platii isi regularizeaza plata impozitului in anul urmator, tinand seama si de prevederile art.50 din Codul fiscal:
ART. 50 Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuala
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 40% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platite.
Cheltuiala deductibila de 40% si cu cei 6% ce au ramas de plata se compenseaza, de regula.
Se poate opta prin contract daca platitorul retine toti cei 16%. Daca nu, platitorul retine numai 10%, iar restul de 6% se platesc direct de contribuabil. Deducerea aceea e un avantaj, in sensul ca 6% nu se aplica la intreg venitul brut obtinut, ci numai la ce ramane dupa scaderea cheltuielii deductibile.
Daca venitul e de 1000 RON, atunci platitorul retine 100 de lei (10%). Contribuabilul are dreptul la deducerea unei cheltuieli de 400 de lei, care nu i se impoziteaza. Prin urmare, el mai datoreaza 6% din 1000-400 (600 lei), adica 36 de lei.
In legatura cu acest subiect - imi poate spune cineva daca exista conditii speciale care trebuie indeplinite de firma (cesionara creatiei intelectuale) si/sau de PF (cedent) pentru a incheia un contract de cesiune de drepturi de autor?
Adica, eu, PF, doresc sa inchei un contract cu o firma, in baza caruia eu cedez creatia intelectuala firmei, iar firma imi plateste pt asta o suma (lunar).
Trebuie ca firma sa fie inregistrata undeva, sau sa aiba in obiectul de activitate o anume activitate (CAEN) inregistrata?
Exista conditii speciale pt asta sau oricine poate incheia cu orice firma un astfel de contract?