avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine plateste 16% la drepturi de autor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine plateste 16% la drepturi de autor?

situatia este urmatoarea: eu- p.f. am incheiat un contract de drepturi de autor cu o societate, negociind suma pe care tb sa o primesc in urma serviciilor prestate.
problema a aparut in momentul in care a venit "contabilul" societatii care urma sa imi faca plata o data cu terminarea lucrarii.
mi-a zis direct, ca tb sa imi opreasca 16% din suma din contract, chestie care m-a lasat cam masca... ceva de genul... negociezi un salariu la interviu, si in ziua platii salariului cineva iti zice..sorry, salariul ala era BRUT!!!! acum ai cu 30% mai putin!
in fine, nu am acceptat si atunci contabilul a zis sa adaugam la suma din contract inca 16%, mai exact X*16%+X = NOUA valoare a contractului.
doresc sa stiu cat de legale si normale sunt aceste masuri!
de precizat este faptul ca lucrez lunar cu d.a. prin profesiunea pe care o am, dar niciodata pana acum nu mi s-a intamplat asa ceva!
angajatorul a platit tot!
multumesc!
Cel mai recent răspuns: niklas , utilizator 14:14, 1 Octombrie 2009
Mecanismul retinerilor, platilor si compensarilor ete putin mai complicat.Potrivit Codului fiscal, art.52:
Art.52- Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;

Mai precis, platitorul retine si vireaza o cota de impunere de 10% la venitul brut.

Beneficiarul platii isi regularizeaza plata impozitului in anul urmator, tinand seama si de prevederile art.50 din Codul fiscal:
ART. 50 Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuala
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 40% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platite.

Cheltuiala deductibila de 40% si cu cei 6% ce au ramas de plata se compenseaza, de regula.
Imi pare rau , dar eu nu am inteles.

10% retine si plateste compania.
6% plateste PF.
Partea cu cheltuiala deductibila nu o inteleg.

Sa luam un exemplu concret.
1000RON pe contract. Cine ce plateste si cum ?

La conventia civila este la fel ?
Se poate opta prin contract daca platitorul retine toti cei 16%. Daca nu, platitorul retine numai 10%, iar restul de 6% se platesc direct de contribuabil. Deducerea aceea e un avantaj, in sensul ca 6% nu se aplica la intreg venitul brut obtinut, ci numai la ce ramane dupa scaderea cheltuielii deductibile.

Daca venitul e de 1000 RON, atunci platitorul retine 100 de lei (10%). Contribuabilul are dreptul la deducerea unei cheltuieli de 400 de lei, care nu i se impoziteaza. Prin urmare, el mai datoreaza 6% din 1000-400 (600 lei), adica 36 de lei.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Buna ziua,

In legatura cu acest subiect - imi poate spune cineva daca exista conditii speciale care trebuie indeplinite de firma (cesionara creatiei intelectuale) si/sau de PF (cedent) pentru a incheia un contract de cesiune de drepturi de autor?

Adica, eu, PF, doresc sa inchei un contract cu o firma, in baza caruia eu cedez creatia intelectuala firmei, iar firma imi plateste pt asta o suma (lunar).

Trebuie ca firma sa fie inregistrata undeva, sau sa aiba in obiectul de activitate o anume activitate (CAEN) inregistrata?

Exista conditii speciale pt asta sau oricine poate incheia cu orice firma un astfel de contract?

Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune drepturi de autor - presa scrisa artist.romania artist.romania care sunt impozitele ce trebuiesc platite atit de cesionar cit si de cedent catre bugetul de stat - si in baza carei legi? (vezi toată discuția)
Impozit pe venituri din drepturi de autor ewe ewe Va rog -ajutor!In cazul in care o institutie de invatamant privata solicita unui prof. univ. dr. -rezident-sustinerea unui curs (din publicatiile personale ... (vezi toată discuția)
Venit din activitati cu regim de retinere la sursa pfa IOANA LUCA IOANA LUCA Buna seara, PFA Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%? De exemplu am emis o factura in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)