Am o nelamurire, in ce priveste primirea buletinului de identitate, in cazul revenirii temporare sau definitive in tara.
Acum cativa ani, poposind in tara, mi-am facut pasaportul romanesc, totodata primind si acel CNP pe care nu-l mai aveam, din momentul emigrarii. Nu am idee daca l-am reprimit, sau am altul nou, cert este ca acum am, odata cu noul pasaport. Am vrut sa imi fac si buletin de identitate, avand in vedere ca am o proprietate in Buc. dar, doamna de la Evidenta mi-a spus ca nu pot face decat unul temporar, pe care trebuie sa-l vizez anual. Lucru care pt. mine e mai dificil, nu intotdeauna putand sa revin in tara, la termenul necesar...
Intreband de ce nu pot unul permanent, mi-a spus ca pot numai in cazul in care renunt la ce am in tara unde ma aflu.
Adica nu inteleg exact...la ce sa renunt???la cetatenie, sau drept de sedere, ca locuitor... ????
Buna ziua,
Fie doamna care v-a dat lamuriri nu a fost destul de explicita fie dumneavoastra nu ati inteles exact ce a spus.
Ca sa va faceti C.I. nu trebuie sa renuntati la nimic din ce aveti in strainatate.
Raspunul d-lui Klein Kiritescu nu este corect.
Puteti avea simultan doar un domiciliu (al dvs. este in strainatate) si o resedinta, adica un loc unde locuiti temporar. Ca sa obtineti o carte de identitate cu termen de valabilitate 10 ani trebuie sa va restabiliti domiciliul in Romania, doamna de la Evidenta are dreptate iar dvs. ati inteles bine.
Nu este obligatoriu sa reinnoiti in termen cartea de identitate provizorie, o puteti face oricand veniti si doar daca aveti nevoie de ea.
OUG 97/2005 republicata privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani:
Art. 26
(1) Cetatenii romani au dreptul sa isi stabileasca sau sa isi schimbe, in mod liber, domiciliul ori resedinta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege.
(2) Cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta. In cazul in care acestia detin mai multe locuinte, isi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele.
Art. 27
(1) Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declara ca are locuinta principala.
[...]
Art. 30
Resedinta este acolo unde persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu.
Va multumesc pentru explicatii, sunt chestiuni de interpretare, pe care initial nu le-am inteles.
Acum m-am lamurit , mii de multumiri! o zi minunata va doresc.