In Decembrie 2013, o prietena de familie a fost la schi in Austria. Pe partie a intrat in coliziune cu o doamna in varsta, de nationalitate austriaca, doamna respectiva rupandu-si un picior. Prietena s-a oprit sa o ajute, a venit ambulanta, s-au dat declaratii,etc. Spitalizarea doamnei austriece a fost platita de firma de asigurari la care prietena incheiase o polita de asigurare care includea si evenimente produse in timpul practicarii schiului.
La cateva saptamani dupa ce s-a intors in tara, a aflat cu stupoare ca batrana din Austria a dat-o in judecata, solicitand daune morale in valoare de 10.000 Euro. Firma de asigurari nici nu vrea sa auda de asa ceva, ei au platit deja cheltuielile de spitalizare. Ce se poate face in acest caz?
Buna ziua,
1. Sa afle sigur daca s-a depus acea cerere de chemare in judecata.
2. Sa angajeze un avocat austriac care sa-i reprezinte interesele.
3. Daca nu are bani, sa formuleze o cerere la baroul austriac pentru asistenta juridica gratuita.
Chemarea in judecata este oficiala.A primit-o prin posta. A angajat deja un avocat austriac. Pe mine m-a nedumerit suma ceruta ca si daune morale, suma ce mi s-a parut exagerat de mare tinand cont de faptul ca toate cheltuielile cu spitalizarea au fost acoperite de asigurare.
Practic si eu schiul, si ma gandesc daca exista vreo posibilitate de a ne pune la adapost de astfel de situatii foarte neplacute.
P.S. (pentru luissiana) : Sunt sigur. Suma e 10.000 (zece mii) Euro.
luissiana
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
am inteles suma , nu am inteles de ce daunele sunt morale.Pot sa presupun ca este vorba de asa numitul prejudiciu hedonist adica limitarea posibilitatilor unei persoane de a se bucura de placerile vietii si de satisfactii spirituale sau materiale. Mi-e greu sa cred ca va putea face dovada unui prejudiciu moral valorificat in aceasta suma deoarece acordarea daunelor morale trebuie făcută într-un cuantum care să asigure doar repararea prejudiciului moral, fără a suplini daunele materiale, ţinându-se cont de criteriile menţionate anterior, dar şi de contextul economico social în care părţile vătămate se află, pentru ca această despăgubire să nu constituie o îmbogăţire fără just temei. (Decizia nr. 2129 din 30 mai 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect daune morale)