avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna seara as avea mare nevoie de un sfat profesional in legatura cu un posibil divort.E vorba despre parintii mei care vor sa divorteze,in prezent sunt casatoriti de 26 de ani luna viitoare implinindu-se 27 de ani de casnicie dar disputa divortului este garsoniera in care locuim din 1989 pana in 1993 am locuit cu chirie iar din 1993 casa a fost cumparata de tatal meu pe numele lui,mama nefiind trecuta in actele casei.
Daca el ar vrea sa vanda casa ar putea sa o vanda fara acordul mamei?Problema este ca daca el vinde casa noi nu mai avem unnde locui iar eu sunt cu foarte mari probleme de sanatate avand certificat de handicap gr 1 grav permanent,dar pe cealanta parte cu sau fara divort mami nu are si nici nu ar avea de unde sa dea banii pe jumatate din casa singurul venit ar fi salariu minim pe economie lucrand ca asistent personal avand grija de mine.Eu din punct de vedere legal nu am niciun venit,am cautat de lucru dar am fost respinsa din cauza prob de sanatate dar si lipsa experientei pe piata muncii. Ce se poate face in acest caz?Tot ce dorim e sa nu fim alungate din casa! Va multumesc anticipat
Chiar daca garsoniera respectiva este trecuta pe numele tatalui, fiind achizitionata in timpul casniciei, ea reprezinta bun comun al sotilor, si fara semnatura mamei dvs. nu se poate vinde.
La perfectarea unor eventuale acte de vanzare-cumparare a garsonierei, notarul va solicita si prezenta celuilalt sot, in vederea verificarii acordului acestuia.
La partaj, conform cererilor din dosar, instanta va decide cine ramane in garsoniera si cine va plati sulta(despagubirea) celuilalt fost sot.
in primul rand, parintii dvs sunt amandoi coproprietari chiar daca nu sunt amandoi trecuti in acte... bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune chiar daca unul din ei nu si a adus contributia baneasca la achizitionarea acelui bun...iar in privinta divortului nu ai ce sa faci... daca nu se inteleg, e de preferat sa divorteze decat sa stati intr un stres continuu cu totii... si eventual puteti cere daca se va face partajul, sa fie garsoniera incredintata mamei dvs
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
Petre Enache, Avocat
Orice bun achizitionat in timpul casatoriei este bun comun. Prin urmare,si mama dvs. are drepturi la casa,sau din cota parte din valoarea ei,in cazul unei potentiale vanzari.Tatal nu poate vinde fara acceptul mamei. Odata cu divortul trebuie facut si partajul. Daca parintii dvs.nu se vor intelege pe cale amiabila, instanta va fi cea care va da o hotarare in acest sens.
Nu am o problema cu divortul insine,decat sa fie in permanenta stres,certuri si alte lucruri mai bine fiecare isi vede de treaba lui pe drumuri separate,dar problema majora care o avem e faptul ca normal el trebuie despagubit pt partea din casa care i se cuvine dar nu avem banii pentru a i se plati despagubirea iar salariul mamei nu ajunge pentru plata chiriei lunare,asta reprezinta cea mai mare problema!
E bine ca nu poate sa vanda casa fara acordul mamei chiar daca el e titularul pe casa,in felul acesta nu va putea face nimik pentru a o da afara pe mami din casa sau sa vanda casa fara acordul ei!
Va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul parintilor si situatia copilului major danube_daughter danube_daughter Buna ziua, Vorbesc in numele prietenului meu, care se afla intr-o situatie familial delicata si ar dori un sfat de la dumneavoastra in legatura cu divortul ... (vezi toată discuția)
Parasirea caminului conjugal de catre mama Daliamogos Daliamogos Buna seara, am si eu o intrebare: ce se intampla atunci cand mama paraseste caminul conjugal inainte de divort? Am sa va detaliez un pic problema. Am o ... (vezi toată discuția)
Divort.. Diana19 Diana19 Buna seara, Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema: parintii mei sunt casatoriti de 30 de ani.Tata doreste sa vanda ... (vezi toată discuția)