avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul parintilor si situatia copilului major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul parintilor si situatia copilului major

Buna ziua,
Vorbesc in numele prietenului meu, care se afla intr-o situatie familial delicata si ar dori un sfat de la dumneavoastra in legatura cu divortul parintilor sai si tot ceea ce tine de acest fapt. El doreste sa isi ajute parintii sa ia cele mai bune decizii si de asemenea sa inteleaga mai bine ce se intampla.
Situatia este urmatoarea: Parintii s-au casatorit in anul 1988. Apartamentul in care au locuit toti 3 (parintii si copilul) a fost platit de catre tata si renovat in totalitate de catre acesta. In cadrul casniciei au fost achizitionate mai multe bunuri: apartamentul in cauza, o casa, doua masini. Apartamentul,casa,si o masina au fost platite in totalitate de tata, iar cea de-a doua masina 50%-50%. Acum 8 ani tata a plecat in Irlanda la munca, revenind in tara de cateva ori in vizita,si trimitand constant bani pentru intretinerea copilului,aproape tot ce castiga trimitea, la fel cum a trimis si pentru achizitionarea masinii – 4000euro, ramanand ca pentru celalalta jumatate sa faca mama credit la banca. A venit cu inentia de a ramane in tara in vara anului 2009. In decembrie 2009 a avut loc divortul parintilor. (copilul e major, are 21 de ani acum) Partajul inca nu a avut loc. Din motive lesne de inteles, parintilor le e greu sa se inteleaga asupra bunurilor ramase, pentru ca se ajunge mereu la cearta din diferite motive. Bunurile incep sa se deterioreze (de ex.o masina).Mama locuieste in apartamentul cu pricina, iar tatal in casa respectiva.
Situatia copilului: student, fara venit (loc de munca). A trebuit sa plece de acasa in timpul divortului, din cauza certurilor cu ambii parinti, si neavand unde sta, s-a dus la bunici crezand ca se va rezolva cumva situatia si parintii se vor ingriji sa ii asigure un loc unde poate locui si il vor ajuta. Bunicii vor sa ii demonstreze prin comportamentul lor ca nu doresc ca el sa stea acolo,facandu-l sa se simta in plus in cadrul familiei, nestiind daca trebuie sa se lase de facultate ca sa isi gaseasca de munca pentru a se putea intretine singur, ori poate avea incredere ca ceva se poate intampla bun, si anume parintii sa il ajute. Acum, el nu se intelege bine cu niciunul din parinti (nu poate sa locuiasca cu unul dintre ei-tatal e la o casa dintr-o comuna si cu mama daca ar sta s-ar ajunge tot la izgonirea din casa, pe fondul unor violente psihice marcante).
O idée care a intervenit a fost legata de masina “50-50%”, pentru a nu se devalorifica stand In parcare: ori se vinde masina si se impart banii la jumatate, ori tatal doneaza cota lui parte din masina fiului, ramanand ca acesta sa se inteleaga cu mama in legatura cu vinderea masinii.
De asemenea tatal este dispus (pe langa donatia cotei-parte din masina),sa ii doneze fiului cota-parte din apartament, insa fiul nu doreste sa locuiasca acolo.
Parintii nu ii dau bani pentru intretinere si nu se ocupa in nici un fel de educatia si viata de zi cu zi a copilului lor.
Intrebarile sunt:
1. Ce se poate face cu bunurile inainte de partaj? Se pot dona cotele-parte? Sau doar abia dupa partaj?
2. Ce se poate face cu masina, o solutie potrivita?
3. Cum se impart apartamentul si casa?
4. Cum se poate rezolva situatia copilului? Exista vreo prevedere legala?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 19:01, 14 Ianuarie 2010
divortul si partajul bunurilor comune sint un subiec delicat chiar daca vorbim de copii majori sau minori. problema partajului este problema celor 2 soti. acestia pot hotari, pe cale amiabila, cum si in ce fel pot imparti bunurile dobindite in timpul casatorie. daca acest lucru nu este posibil, se poate face partajul judiciar care este mai costisitor, din punct de vedere financiar si moral. situatia persoanei in numele careia scrieti ar fi, dupa parerea mea urmatoarea: avind virsta de 21 ani, student (la cursuri de zi, banuiesc) parintii sint obligati sa-i acorde intretinere pina la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 23 ani.
imobilul este bun comun al sotilor, astfel incat la un eventual divort se va imparti in cote egale sotilor, sau se va atribui unuia dintre ei cu obligatia de a plati sulta celuilalt.
dar, nu este obligatoriu sa se faca partaj. daca amandoi parintii doresc ii pot face acte de proprietate copilului lor pe acel imobil. respectiv donatie, vanzare-cumparare, etc.
referitor la masina, pot sa o vanda si sa imparta banii sau o pot dona fiului lor.
NImeni nu este obligat sa lase mostenire.In timpul vietii,parintii pot face ce doresc cu bunurile dobandite in timpul casatoriei.parintii ar trebui sa se inteleaga si sa doneze sau sa vanda ce bunuri doresc copilului lor.In cazul partajului insa este o diferenta pentru ca proprietatea nu este pe cote parti, ci in devalmasie iar in cadrul partajului se stabileste mai intai care este masa bunurilor de impartit ,dupa care se stabileste cota parte care se cuvine fiecaruia dintre soti.Asa ca daca se inteleg si vor sa faca un lucru bun sa doneze sau sa vanda impreuna bunurile pe care ei le doresc copilului lor.Este dureros atunci cand parintii nu se mai inteleg si nu pun in balanta si suferintele copiilor:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-partaj groundzero groundzero Buna seara. Eu si mama mea suntem intr o situatie delicata. Eu am 23 de ani locuiesc cu parintii mei intr un apartament cu 2 camere. Sunt amenintat de tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire valentinbunea valentinbunea Mama a mostenit de la parinti un teren si a decedat intre timp. Suntem 4 frati si tata. Doresc sa stiu cum se imparte aceasta mostenire intre noi fratii si ... (vezi toată discuția)
Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut ... Micu Mioara Micu Mioara Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut o relatie cu un prieten a lui timp de 2 ani. (fiul meu e navigator) si au o fetita de 10 ani. Au ... (vezi toată discuția)