Am o mica nedumerire si as dorii cateva sfaturi si explicatii :)
In luna martie anul curent, in calitate de Presedinte al Asociatiei de Proprietari, am angajat un Administrator pe care l-am demis dupa 30 zile datorita comportamentului neadecvat. Persoana in cauza este vecin si membru in Asociatie, fost Administrator in perioada 2002-2003 si fost Presedinte al Asociatiei in perioada 2003-2005.
Legat de comportament pot spune ca in afara faptului ca nu a vrut sa preia nici un document in mod oficial din Asociatie (nici macar cele necesare desfasurarii activitatii) a refuzat sistematic sa preia activele Asociatiei motivand de fiecare data ca vechiul Administrator are lipsa in gestiune. Lucrurile au evoluat ajungandu-se la reclamatii si certuri inutile chiar si in prezent, acuzatiile curgand dar fara a reclama fapte clare ci doar supozitii.
In data de 10 aprile prin decizie a Comitetului Executiv s-a hotarat efectuarea unui control intern ca urmare a afirmatiilor Administratorului demis, sa zicem Dl. W :D
In urma controlului efectuat initial prin intocmirea situatiei soldurilor de activ si pasiv s-a constatat ca exista un minus in activ dar care s-a perpetuat din administratia Dl. W din perioada 2002-2003 in mare parte si din cauza lipsei cenzorilor. Cum n-am putut efectua o situatie a fondurilor la data la care acesta a predat gestiunea urmatorului Administrator (in februarie 2003), am refacut toata contabilitatea perioadei respective (oct.2002 – febr.2003) inregistrand intr-o aplicatie PC fiecare chitanta, factura, lista de plata, comparand soldurile calculate de mine cu cele din actele oficiale, respectiv registrul de casa si registrele de fonduri. In final a reiesit o lipsa in CASA in valoare de 14.500.000 lei, adica 1450 ron.
Cu rezeva ca nu am studii de specialitate consider ca le-am intocmit correct, dar am nevoie de cateva lamuriri:
1. In situatia prezentata mai sus, minusul gasit este considerat delapidare sau se incadreaza in alte forma de infractiune sau contraventie?
2. Este legala incasarea diminuat a intretinerii pe o luna cu justificarea inscrisa in subsolul chitantei ca s-a returnat fondul de rulment? Aceasta in conditiile in care fodul respectiv a fost si el diminuat cu aceeasi suma!
3. Incasarea unei sume pe o chitanta si inscrierea ei in registrul de casa diminuat cu o anumita suma nu este o dovada de delapidare chiar daca in subsolul chitantei exista justificarea returnat “fond rulment” ? Suma a fost inscrisa diminuat in registrul de casa si in acelasi timp a fost diminuat si fondul de rulment!
4. “Greselile” de adunare si scadere care au dus in 5 luni la o diferenta in minus a soldului din registrul de casa sunt considerate delapidare sau simple erori de calcul?
5. Din moment ce la data respectiva in afara de dl.W care ocupa functia de Administrator mai exista in cadrul Asocitiei doar un Presedinte vina apartine numai Administraorului care s-a ocupat de gestionarea Asociatiei sau si Presedintele raspunde pentru cele petrecute?
6. In cazul in care faptele de mai sus reprezinta dovezi ale delapidarii, unde se face reclamatia si ce se cere in aceasta? Cum se procedeaza? Mai este nevoie de o expertiza contabila anterioara reclamatiei?
Precizez ca dl.W era angajat cu conventie civila si indeplinea toata munca Administratorului, Contabilului si Casierului.
Va multumesc pentru atentie si pentru orice precizare.
Cu respect, Laurian.
La toate intrebarile dvs. gasiti raspunsuri pertinente consultind un avocat,cu care asociatia de proprietari trebuie sa aiba o colaborare.
In principiu din expunere sunt elemente ale savirsiri unor infractiuni,dar care la fel de bine pot fi catalogate si contraventii.
Toate aceste aspecte ,asa cum ama aratat mai sus,se pot contura dupa efectuarea unui control de comisia de cenzori si de un expert contabil,platit.
Daca dupa toate acestea se contureaza lipsa si falsurile,se poate formula plingere penala inpotriva administratorului.Poate raspunde in solidar si presedintele de asociatie.E devreme si nu avem elemente in acest sens.
Competenta de solutionare a plingeri penale revine organelor de politie.
Registru jurnal
mihasi
Am preluat o asociatie de proprietari, insa am intampinat o problema. Cursurile le-am facut mai demult si nu le mai gasesc. Va rog sa-mi precizati daca in ... (vezi toată discuția)