avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort,propietar si uzufruct
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort,propietar si uzufruct

buna seara.am o nelamurire.parintii mei sant divortati din urma divortului mama mea a devenit proprietar a apartamentului in care stau amindoi parintii,tatal meu este uzufruct.mama poate vinde apartamentul fara acordul sau semnatura tatalui meu?daca nu ce este de facut?motivul vinderii apartamentului este tatal meu deoarece consuma bauturi alcoolice cand intra in casa face scandal si vorbeste foarte urat cu mama mea ne tinind cont de noi copiii sau cine este in casa.santem doi copii la parinti majori fiecare casatorit stand si noi in acelasi apartament cu parintii.va multumesc
Cel mai recent răspuns: covadonga , utilizator 22:55, 14 Mai 2009
Vinderea apartamentului se poate face doar cu acordul uzufructuarului.Motivul invocat precum ca tatal d.-str. consuma bauturi alcoolice nu poate duce la concluzia ca mama poate sa vanda acest apartament in calitate de nud proprietar.
Din cele expuse de dvs. rezulta ca mama are doar nuda proprietate asupra apartamentului, iar tatal beneficiaza de un drept de uzufruct. Drept urmare tatal are dreptul de a folosi apartamentul, de a locui in el si de a tolera folosinta si altor persoane ( dar nu este obligatoriu). Pe de alta parte mama dvs. poate dispune numai asupra dreptului sau de nuda proprietate, pe care desigur ca o poate vinde, dar cu respectarea si mentinerea si de catre viitorul proprietar a uzufructului tatalui. Este greu de gasit un cumparator care sa cumpere un apartament cu tot cu locatar.
imi cer scz poate m am exprimat gresit dar apartamentul fiind cu doua camere noi copiii trebuie sa suportam toate injuriile tatalui meu adresate mamei mele si el ca tata nu se gandeste nici un pic la noi,pe cand noi copiii la el da.nu vrem sa l alungam din drepturile lui dar daca in casa vine vorba de vinderea apartamentului ptr ceva mai mare el se opune.am gresit cu ceva?va multumesc
Va inteleg perfect situatia, dar asa cum ati si scris sunteti majori, iar tatal are un drept de uzufruct, drept pe care nu-l puteti lua d.-stra. decat in conditiile in care acesta doreste sa-l instraineze. Repet, vinderea acestui apartament de catre mama se poate face, asa cum a relatat si colega mea doar in conditiile in care cineva va dori sa cumpere acest apartament in calitate de nud proprietar, tatal ramanand in continuare in apartament sau mama si tata de comun acord sa vanda si sa imparta banii sau sa mai puna ceva si sa va cumparati in alta parte o locuinta mai spatioasa.:sorry:
Nu ati gresit cu nimic, doar ca situatia dvs. s-ar putea rezolva, daca reusiti sa-l convingeti pe tata sa fie de acord cu vinzarea apartamentului, pentru a cumpara alta locuinta, in care sa nu va mai deranjati unii pe altii. Aceasta ar fi o solutie, dar depinde cum puneti problema, daca gasiti argumente s-ar putea sa il convingeti ca e si in beneficiul lui si apoi, mama si tata pot cumpara alta locuinta impreuna, in indiviziune, astfel incit si tatal sa aiba unde locui. In orice caz, mama singura nu poate rezolva situatia in sensul in care doriti. Iar dvs. copii, fiind majori si neavind nici un fel de drept asupra locuintei, aveti calitatea de tolerati in apartament.

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate. ce drepturi mai am după ce am vândut imobilul dar mi-am păstrat uzufructul viager? Mona16 Mona16 Buna ziua Rog din suflet un raspuns : Ma numesc Mona si in anul 2008 am vindut apartamentul mamei mele prin vinzare cumparare. La contract scrie urmatorul ... (vezi toată discuția)
Pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp? Bogdan_P Bogdan_P Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu clauza de uzufruct viager Margo72 Margo72 Buna ziua! As dori si eu un raspuns la problema pe care o am. Acum vreo 17 de ani mama si tatal meu mi-a facut mie si surorii mele contract de vanzare ... (vezi toată discuția)