avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nuda proprietate. Ce drepturi mai am după ce am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nuda proprietate. Ce drepturi mai am după ce am vândut imobilul dar mi-am păstrat uzufructul viager?

Buna ziua
Rog din suflet un raspuns :
Ma numesc Mona si in anul 2008 am vindut apartamentul mamei mele prin vinzare cumparare.
La contract scrie urmatorul rind:
"Vind fara nici o reserve pentru mine mamei mele .......domiciliat........NUDA PROPIETATE din apartamentul situat în Bacău........"
Rog din suflet sa mi se dea un raspuns
Cine este proprietarul?eu sau mama ?si ce inseamna fraza de mai sus.
Mentionez ca se ivesc probleme la toate instanțele gaz,politie etc din cauza ca i se spune că ea nu este singura proprietară.Se poate asa ceva????
Va multumesc enorm de mult
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Proprietar e cel care a cumparat Nuda proprietate . Nuda proprietate inseamna ca proprietarul nu poate intra in posesia imobilului fiindca posesia e al altei persoane.(a vanzatorului) Deci cel care a vandut nuda proprietate poate sa stea mai departe in imobilul vandut (fara sa fie proprietar) pe tot timpul vietii .Dupa decesul acestuia, nudul proprietar intra in posesia (folosinta) imobilului si doar atunci are drepturi depline.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
prepeleac, utilizator
Multumesc ptr raspuns
Dar nu inteleg de ce i se spune la înstatii ca nu are drepturi ptr ca ea nu este propietar si ca suntem ăminoua proprietară.
Se poate asa ceva?
Pana la decesul vanzatoarei,proprietarul , (cel cu nuda proprietate,) e "proprietar" doar pe hartie, si are doar obligatii de plata a impozitului , a reparatiilor mari ce se fac in apartament sau la blocul respectiv . Vanzatoarea poate locui in apartament ca si cand ar fi al ei, atat timp cat traieste. Cu alte cuvinte vanzatoarea a vandut apartamentul cu conditia de a locui acolo pana la sfarsitul vietii.
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
prepeleac, utilizator
Ma scuzati inca o nelamurire pentru mine.
Deci eu sunt vinzatoarea si am dreptul sa locuiesc in apartament am inteles.
Dar mai am niste intrebari ptr dvoastra.
1.are voie cumparatoarea sa vinda apartamentul fara mine?
2.are voie cumparatoarea sa ea pe cineva in spatiu fara mine?
3.la toate instantiile apare ea ca propietar sau apar 2 prooietari?
4.dupa decesul cumpărătoarei devin eu automat propietar? Am voie să îl vind fără acordul fratilor dupa decesul cumpărătoarei?

Va multumesc enorm pentru raspuns
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1) vinde ce are, nuda proprietate, fara acordul dvs. Daca vrea sa vanda ap cu totul, va trebui sa fiti de acord sau sa renuntati la dreptul de uzufruct.
2) nu, pt ca teretic, numai dvs folositi acel ap.
3) ea e proprietar, dvs aveti drept de uzufruct, e pusa sarcina in cartea funciara si apareti dvs peste tot cu acest drept.
4) nuda proprietate se mosteneste de catre toti copiii si se imparte egal intre ei.

Alte discuții în legătură

Uzufruct? georgianaion16 georgianaion16 Buna seara! Vreau sa imi cumpar un apartament si pe un site specializat am gasit o oferta : un apartament cu 2 camere la un pret avantajos, am sunat si am ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil cu uzufruct - nelamuriri ancabya9902 ancabya9902 Buna ziua Mama mea a vandut catre o persoana proprietatea pe care o detinea ( contract de cumparare cu drept de uzufruct ).In aceste conditii pot cumpara ... (vezi toată discuția)