avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Furt bani din casa- unde depun plangerea?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Furt bani din casa- unde depun plangerea?

Buna ziua,as dori sa-mi spuneti daca cineva intra la tine in casa si iti fura o anumita suma de bani poate fi pedepsita?tu nu ai martori dar ai constatat ca banii au disparut dupa ce pers.respectiva a plecat.Unde poti face plangere si ce castig de cauza ai?Va multumesc
Plangere la politie in care prezentati situatia de fapt si acestia vin si ridica amprente de la locul faptei.
Pe langa ce v-a aratat anterior dl. avocat, as adauga ca plangerea respectiva sa se faca cat mai apropiat de momentul disparitiei banilor din casa! Si musai sa indicati in plangere pe cine banuiti de "furtul" respectiv!
Bun sa zicem ca i-am zis unui musafir sa ia un pahar din dulap, au ramas amprente si eu ma duc la Politie sa-l reclam ca mi-a furat 10 000 euro din dulap. De ce ar trebui sa fiu eu crezut pe cuvant si nu el? Politia nu are de unde sti daca si cati bani am avut in dulap.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
tgeorgescu, utilizator
Inducerea în eroare a organelor judiciare, infractiunea prevazuta si pedepsita de art 268 c.p. este incidenta in situatia prezentata de dvs stimate domn tgeorgescu, cu toate ca nu prea inteleg cu ce ajuta pe utilizatorul nostru situatia ipotetica pe care o prezentati dvs, de altfel pot exista sute de variante posibile, eu am raspuns unei intrebari la obiect, aveti dvs alta solutie/rezolvare in ipoteza in care vi se fura bani din casa? Cum demonstreaza ca a avut sau nu bani in casa este alta discutie, daca ti s-a adus o vatamare printr-o infractiune trebuie depusa plangere, urmeaza ca politia sa efectueze ancheta.

ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 259 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 259 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 259 alin. 3 din vechiul Cod penal
Eu vorbeam din perspectiva unei probe temeinice a vinovatiei: amprentele pot doar stabili faptul ca a pus mana undeva, nu pot stabili nici ca au fost bani acolo si nici in cazul in care au fost bani ca ar fi luat bani de acolo. Asta daca n-a avut camera de supraveghere pe care se vad clar banii furati.

Alte discuții în legătură

Lnceperea urmaririi penale ..sorin, ..sorin, Am fost intr-o zi la băute cu un prieten, si dupa ceva timp am aflat ca sunt cercetat penal ca i-am furat telefonul, si sustras 400 de lei din portofel, acest ... (vezi toată discuția)
Inducerea in eroare a organelor judiciare maintrebazi maintrebazi Buna ziua, Poate cineva sa ma sfatuiasca, daca am primit un NUP in ianuarie 31 ( acuzatie pt evaziune fiscala) mai pot face acum plangere pentru inducerea ... (vezi toată discuția)
Calomnie sau nu? CatalinEu CatalinEu In calitate de agent constatator am aplicat o sanctiune contraventionala, iar contravenientul a facut plangere penala impotriva mea pentru incalcarea ... (vezi toată discuția)