Am descărcat o carte în .pdf de pe un site free și am postat-o pe Facebook. Ulterior mi-a fost ștearsă la cererea cuiva de la Asociația Editorilor din România, era ilegal ce am făcut?
Buna ziua
De pe un site am descarcat o carte in format pdf. Se spunea ca se poate descarca gratuit. Cartea nu avea date care sa arate cine a tradus-o, cine a editat-o, era strict doar materialul. Ulterior am postat cartea pe Facebook pentru a putea fi citita si de alti doritori. Am fost instiintat de Facebook ca a fost stersa postarea la solicitaea unui domn de la Asociatia Editorilor din Romania(AER) pe motiv de incalcarea legii drepturilor de autor. Repet ca am descarcat cartea de pe net de pe un site care cu asta se ocupa, ca de pe materialul descarcat nu se poate identifica traducatorul, editura, cui sa ceri voie sa descarci cartea. De asemenea mentionez ca nu am castigat nimic prin postarea cartii - poate cateva like-uri. Am incalcat legea? Domunl care a solicitat stergerea postarii avea dreptul ca sa o faca-avand in vedere ca nu este sigur ca acea carte a fost editata de vre-o editura membra a AER?
Care este pana la urma statutul juridic, vis-a-vis de drepturile de autor, a materialelor postate pe internet? Ma refer la muzica, filem, carti, vide-clipuri, etc.?
Daca eu descarc un material de pe un site free si il repostez fara a avea nici un castig material, e ilegal? Daca eu descarc doar pentru uzul propriu, fara sa repostez, e ilegal?
Va multumesc.
M.Popescu
Daca va margineati doar a descarca cartea ptr dvs. si a o folosi-o era totul in regula! Daca ati repostat-o nu este in regula! Pe undeva, cineva este sigur autorul acelei carti ca doar nu "vine" din eter! Pe viitor v-as sugera sa nu mai procedati asa pentru ca puteti fi actionat si in instanta si obligat la plata de daune daca se va gasi un autor care sa faca acest lucru...legea prezuma autor primul care a facut postarea respectiva a cartii!
cartile pe care le puteti descarca gratuit sunt numai pentru uz personal - in momentul in care o difuzati/publicati incalcati "termenii si conditiile". e corect ca s-a cerut - si s-a obtinut - stergerea...
tgeorgescu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Porniti de la premiza ca tot ce gasiti pe internet este supus drepturilor de autor pana la proba contrarie. Chiar si fotografiile de pe Wikimedia Commons nu sunt garantat libere (copyleft), uneori sunt sterse pentru violarea drepturilor de autor la ani de zile dupa ce au fost postate.