avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... scoaterea minorului din tara de catre un parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

scoaterea minorului din tara de catre un parinte

buna seara va rog sa ma ajutati cu un sfat
copilul este incuviintat spre crestere si educare tatalui(hot definitiva si irevocabila), mama face cerere de reincredintare si pierde. ea are drept la vizite stab de instanta
mama lucreaza in strainatate si vrea sa ia copilul la ea in vacanta de vara 2 sapt/1luna mama deocamdata nu poate spune cu certitudine cand poate lua copilul .
poate obtine o hot judec pt a nu scoate copilul de fiecare data cu un executor la granita tarii? pe ce temei se poate intemeia?
Cel mai recent răspuns: CristinaBN , utilizator 22:14, 15 Mai 2009
Numaio o hotarire judecatoreasca de stabilire relatii parintesti i8n care sa se arate expres ca minorul poate fi scos din tara pe perioada vantei scolare 2 saptamini sau o luna este eficienta in cauza
Copilul poate sa fie scos din tara de mama si in baza acordului notarial a parintelui caruia i-a fost incredintat spre crestere si educare.
Deocamdata legislatia in vigoare nu-i permite minorului sa paraseasca tara fara acordul persoanei ce-l are in incredintare ,prin hotarare definitiva si irevocabila.Sa zicem ca ,fosta sotie obtine dreptul sa-l scoata din tara doua saptamani in vacanta,la granita are nevoie de acordul notarial al dumneavoastra!Excursii in strainatate puteti sa faceti si dv.,este cam riscant ce vrea sa ceara fosta sotie!!!
Buna seara,
Am si eu o problema.
Sunt divortata, am doi copii minori care mi-au fost incredintati spre crestere si educare, as vrea sa stiu daca, pentru a le muta domiciliul in strainatate, mai exact SUA, am nevoie de acordul sotului. Mentionez ca el, in afara de faptul ca plateste pensia alimentara, vine o data la 6-7 luni sa vada copiii(ei nici nu-l cunosc, au un an si 8 luni), nici macar telefon nu da sa vada ce fac. Daca am nevoie de acordul lui, pot face ceva totusi pentru a-i muta?

Va multumesc anticipat.

PS. Va rog, daca se poate, sa imi indicati si un nr de lege. Va multumesc.

Precizez ca in instanta el nu a cerut drept de vizita si deci , in hotarare nu apare nici un program de vizitare sau ceva legat de aceasta chestie.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
CristinaBN, utilizator
buna ziua,
puteti schimba domiciliul copiilor fara acordul expres al tatalui, insa trebuie comunicat noul domiciliu si tatalui.
altfel ar putea face o cerere de reincredintare a minorilor si ati putea pierde si pt faptul ca nu i-ati comunicat noua adresa.
in domeniul incredintarii minorilor hotararile judecatoresti nu sunt definitive, oricand se pot modifica.
cea mai sigura modalitate de a comunica noul domiciliu este prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, sau prin notificare notariala

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma cu un sfat ionela86 ionela86 Traiesc cu un barbat de 8 ani,de 3 ani el a divortat,are 2 minori aflati in custodia fostei.Ea a plecat in strainatate unde lucreaza si si-a cumparat o casa.In ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii cu minorul - fara acordul tatalui deaconescu mircea deaconescu mircea in primul rand va salut pe toti care imi cititi mesajul..problema mea este urmatoarea: fosta mea prietena cu care am un copil ,un baietel (spun prietena ptr ca ... (vezi toată discuția)
Cum poate trece vama un minor corina0 corina0 as dori sa stiu si eu cum poate un copi de 17 ani sa iese din tara cu sora mai mare , aceasta fiind majora, iar parintii fiind divortati , copii incredindati ... (vezi toată discuția)