avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea tarii cu minorul - fara acordul tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea tarii cu minorul - fara acordul tatalui

in primul rand va salut pe toti care imi cititi mesajul..problema mea este urmatoarea: fosta mea prietena cu care am un copil ,un baietel (spun prietena ptr ca nu am fost casatoriti desi am stat impreuna 2 ani )vrea sa plece din tara cu copil cu tot desi eu nu sunt de acord deoarece vreau sa imi vad copilul..intrebarea mea este :poate sa faca treaba asta fara acordul meu ?vreau sa mentionez ca , copilul poarta numele ei de familie si eu figurez ca tata in certificatul de nastere al copilului ..eu imi fac datoria de parinte si ii trimit lunar pensie alimentara chiar daca nu lucrez ..o data la 2 saptamani il iau la mine un weekend ptr ca nu mi-l da mai mult ..din pacate :(
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:45, 8 Februarie 2010
Daca in certificatul de nastere asa cum ati mentionat sunteti tatal, fara imputernicire notariala NU poate sa paraseasca tara.
Cu privire la faptul ca nu te lasa sa vezi copilul mai des, poti sa o chemi in judecata si sa se stabileaca un program de vizite.
Fara acordul dumneavoastra (dat in fata notarului, in care mentionati perioada si scopul calatoriei in strainatate), avand in vedere ca sunteti parintele legitim (recunoscut in documentele copilulu), minorul nu poate parasi tara. In mod normal la punctul de trecere a frontierei, prietena trebuie sa prezinte acest document fara de care nu va putea parasi teritoriul tarii insotita de minor.
In principiu asa cum v-au aratat predecesorii mei , fara o declaratie de accept noatriala din partea d-voastra nu v-a putea parasi tara cu tot cu copil minor.
Insa va pun in vedere ca daca merge intr-o tara UE nu este absolut necesar acordul expres, scris si in forma autentica al d-voastra.
Poate iesi din tara cu minorul fara acordul dvs. daca are o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare minor.
sincer am fost in situatia in care am parasit impreuna cu copii si sotul tara, copii cu pasapoarte individuale fiecare, eu pastrandu-mi numele de dinanite de casatorie,copiii avand acelasi nume de familie cu sotul meu respectiv tatal lor, iar la granita au cerut dovada ca mama e de acord ca tatal sa paraseasca tara cu copiii.
Le-am aratat certfificatele de nastere si certificatul de casatorie si.... am trecut granita intr-un stat din UE.
Deci e necesara declaratia notariala sau daca nu sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul e incredintat spre crestere si ingrijire mamei cum prea bine a precizat adutescu mai sus.

Alte discuții în legătură

Plecare minor din tara alina27 alina27 buna seara...am 2 copii cu care doresc sa parasesc tara,dar fostul meu sot nu mi da procura.exista cumva posibilitatea de a l da in judecata si sa l oblig sa ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru a parasi tara impreuna cu copilul meu? Lucya1 Lucya1 As vrea sa stiu si eu cum trebuie sa procedez pentru a putea parasi tara cu copilul meu.Acesta are doar 3 luni.Initial copilul a fst trecut doar pe numele fara ... (vezi toată discuția)
Se poate scoate un copil minor trecut pe numele tatalui fara acordul lui? regizor regizor Buna ziua...Am si eu o intrebare...As dori sa aflu cum pot merge impreuna cu copilul care este minor in alta tara...coplul fiind trecut pe numele tatalui ... (vezi toată discuția)