Buna ziua,
rog parerea dvs:
in situatia in care o persoana fizica doreste sa ajute un srl, fara sa aiba pretentii materiale, daca este legal acest lucru, si daca da, trebuie incheiat vreun contract? Ce tip de contract? Rog model de contract, daca este posibil.
Multumesc mult.
daca va referiti la un ajutor constand in munca, nu este posibil, este evident ca un astfel de angajament ar fi o baza legala pentru munca "la negru" si deci eludarea platii contributiilor.
Contract oneros este opusul celui cu titlu gratuit deci implica o plata. Mandatul se poate intocmi la notar. Prin mandat puteti reprezenta interesele unei societati dar nu puteti presta munca pentru aceasta. Singura varianta de munca LEGALA fara plata este voluntariatul dar aceasta se poate exercita in conditii speciale nu pt un SRL oarecare.
Nu cautati acesti termeni in dex si incercati sa-i transpuneti juridic !
Pentru a nu ne afla in situatia in care am vorbi de "munca la negru", trebuie sa gasim o modalitate de a califica raportul dintre persoana juridica si cea fizica, una ce sa ne permita sa nu remuneram munca prestata de persoana fizica pentru cea juridica.
Cele doua situatii sunt:
- contractul de voluntariat (din pacate, dumneavoastra nu veti putea folosi acest contract, deoarece nu sunteti nici institutie publica si nici ONG)
- perioada de practica pe care studentii/masteranzii trebuie sa o completeze in fiecare an de studiu in functie de cursurile de licenta/master pe care le urmeaza
Pentru aceasta perioada de practica, este necesara incheierea unui contract-cadru cu facultatea in cadrul careia studentul/masterandul urmeaza respectivul curs. Va trebui sa gasiti o facultate cu un curs pentru care activitatea dumneavoastra este complementara si poate conduce la implementarea practica a teoriei.
Ordinul MECT nr. 3955/2008 este bine de citit inainte, deoarece cuprinde si un exemplu al unui astfel de contract-cadru.
Sa nu cadeti in capcana "internship-ului", deoarece acest concept nu exista in legislatia noastra. Exista un proiect legislativ sustinut de cateva universitati si ONG-uri, dar este departe de a ajunge pe masa legislativului. Astfel, un contract de "internship", fiind el astfel calificat de angajator, este tot un contract de munca individual. De unde rezulta faptul ca munca trebuie remunerata conform legislatiei in vigoare, drepturile si obligatiile angajatorului si angajatului fiind cele prevazute de Codul Muncii.
art.2010 C.civ. - Mandatul cu titlu gratuit sau cu titlu oneros
(1) Mandatul este cu titlu gratuit sau cu titlu oneros. Mandatul dintre două persoane fizice se prezumă a fi cu titlu gratuit. Cu toate acestea, mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activităţi profesionale se prezumă a fi cu titlu oneros.
......
Prin urmare, nu exista astfel de solutii legale pentru ceea ce doriti dvs.