avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chemare in instanta a angajatorului, ce sanse am ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chemare in instanta a angajatorului, ce sanse am ?

Vreau sa dau in judecata angajatorul, ajutati-ma sa aprecieze ce sanse am sa castig pe baza urmatoarelor motive

1) Sunt angajat de 6 luni dar nu am primit/semnat nici pana in ziua de azi contractul de munca desi am solicitat acest lucru. Programul de munca a fost stabilit de comun acord sa fie in contract de 4h desi lucrez 8-10h, acesta insa a facut contracte pe 2h.
Salariul il primesc cash dar niciodata cu fluturas de salariu sau sa semnez ceva pentru acei bani primiti.
2)Lucrez ca Sofer si conduc masina societati din cauza aceasta in urma cu 3 luni m-am ales cu un dosar penal pentru circulatie cu nr de imatriculare expirate, deoarece angajatorul nu a prelungit valabilitatea autorizatiei provizorie desi l-am anuntat cu o saptamana inainte si cu 3 zile inainte de acesta problema confirmandumi de fiecare data ca le va prelungi pana in momentul in care am ajuns la sectia de politie.
In acel moment pentru a-mi imbunatati situatia creata am acceptat sa facem act de vanzare cumparare si sa inscriu masina pe numele meu doarece nu mai aveam cu ce sa lucrez si pentru a arata bunavointa in fata organelor de ancheta.
3)Au trecut 3 luni angazatorul nu a binevoit sa imatriculeze masina cu care lucram si am primit un matiz cu care sa lucrez.....acesta matiz in uirma cu 2 zile de a-mi fi predat a fost implicat intr-o tamponare usoara in urma caruia sa ales cu semnalul spart si capota infundata si un act amiabil de constatare in rest am fost asigurat ca masina este in regula si pot circula cu ea ,am fost pus in situatia de a lucra cu acest mariz sau sa-mi caut de munca!!!...am acceptat sa folosesc matiz-ul deoarece situatia familiara nu imi permite sa nu am un loc de munca mai ales ca tocmai ce am fost somer vro 4 luni....dupa 3 zile ma opreste politia si Rar-ul pentru un control dupa care ma amendeaza (770Ron) pentru noxe peste limita, anvelope uzate si lipsa geam semnal si suspendarea talonului auto.

Acum angajatorul refuza sa isi recunoasca greseala din ambele situatii cand practic am fost pus in pericol cu buna-stiinta dar refuza si plata amenzii de circulatie si probabila amenda administrativa care va urma ca pedeapsa la dosarul penal.
Ieri in urma unei disctii pe tema acesta ma amenintat ca ma da afara daca mai aduc in discutie amenda care trebuie platita ....eu sincer acum vreau sa plec la prima strigare insa nu sunt deacord ca eu sa platesc amenzile pentru neglizenta lui, drepturile salariale sa ramana la 2h cum a fost facut contractul plus ca imi este foarte greu sa ma angajez pe acelasi post intr-o alta firma deoarece de 3 luni circul pe dovada si nimeni nu m-ar angaja in situatia asta.

PS: masinile societatii sunt pe numele fostilor propietari nu al societatii sau patronului ...am observat asta recent deoarece momentan mai doreste sa cumpere o masina si specifica acest lucru vanzatorului...probabil pentru a nu se chinui sa le inscrie la financiar si sa-i vina amenzile si impozitul de propietate
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:13, 28 August 2014
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Art.260C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

3. Nu exista niciun act normativ care sa prevada faptul ca, angajatorul este obligat sa va inmaneze fluturasul de salariu care contine toate informatiile cu privire la dreptul salarial calculat si cuvenit pentru luna respectiva.
Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

4. Plata amenzilor nu cade in sarcina angajatorului, in totalitate.Numai cele luate din neglijenta angajatorului se pot imputa acestuia.
freeelis a scris:

1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Art.260C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

3. Nu exista niciun act normativ care sa prevada faptul ca, angajatorul este obligat sa va inmaneze fluturasul de salariu care contine toate informatiile cu privire la dreptul salarial calculat si cuvenit pentru luna respectiva.
Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

4. Plata amenzilor nu cade in sarcina angajatorului, in totalitate.Numai cele luate din neglijenta angajatorului se pot imputa acestuia.

Sunt in aceiasi situatie cu autorul acestui post si am urmat sfatul dvs. facand sesizare la ITM. Inspectorii mi-au comunicat ca din evidentele SC nu reiese ca am lucrat acolo????? Exact problema pe care am reclamato eu. In rest ma sfatuiesc sa dau firma in judecata. Asa o sa fac dar inainte o sa-i fac plangere inspectorului pentru abuz in serviciu.
Exista documente care sa ateste faptul ca ati lucrat la acea societate?
freeelis a scris:

Exista documente care sa ateste faptul ca ati lucrat la acea societate?

Da. Am documente si o sa pot chema si martori.
Atunci promovati o actiune in instanta cu mai multe capete de cerere. La cererea de chemare in judecata veti atasa copiile inscrisurilor respective si veti mentiona numele, prenumele si adresa martorilor.

Alte discuții în legătură

Cine ma poate ajuta cu informatii? anadinbiia anadinbiia v-as ruga f.mult daca cineva ma poate ajuta cu informatii . am 27 ani si pana in luna dec.2006 am lucrat la o societate comerciala ,cu contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu americanux americanux Pot raporta la DNA un inspector ITM care la sesizarea mea a efectuat un control la societatea reclamata si mi-a trimis cu nerusinare un raspuns de genul am ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez ca am lucrat intr-o firma, daca nu mi-au facut contract de munca? ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Am inteles ca ar trebui sa reclam la Inspectia Muncii (cum poti sa ii abordezi si sa ii faci sa se miste in timp util e alta problema) faptul ca am lucrat fara ... (vezi toată discuția)