avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz in serviciu

Pot raporta la DNA un inspector ITM care la sesizarea mea a efectuat un control la societatea reclamata si mi-a trimis cu nerusinare un raspuns de genul am verificat si din foile de prezenta a reiesit cutare...ori la aceasocietate nu a fost niciodata vreo forma de evidenta a prezentei....Multumesc...
Cel mai recent răspuns: americanux , utilizator 09:27, 27 Februarie 2017
Sub ce acuzatie doriti sa sesizati DNA-ul ?

... am verificat si din foile de prezenta a reiesit cutare. ...

Probabil ca angajatorul a prezentat foi de pontaj la controlul ITM-ului , altfel inspectorii nu scriau asa ceva de capul lor.
Raspunsul inspectorului a fost ;...din documentele prezentate de catre societate rezulta faptul ca dvs ati prestat activitate in baza contractului cutare incepand din data cutare. Din foile colective de prezenta pt perioada cutare reiese faptul ca dvs ati prestat activitate cate 2 ore pe zi, fara a desfasura activitate in zilele de sambata sau duminica;... Care foi colective de prezenta? Nu tinea nimeni asa ceva. Eu eram pe teren majoritatea timpului, la alte santiere, am avut lucrari si la Bucuresti si langa Ploiesti...ori daca lucram numai 2 ore nici drumul nu reuseam sail termin...adica daca societatea poate spune orice? El nu poate verifica un pic daca sunt reale datele, daca exista semnatura mea pe acte?...daca spunea ca am fost platit cu 10 000 de euro si am prestat numai de 2000....imi cerea restul inapoi? Atunci nu vad rostul institutiei (ITM)...mergi direct in restanta si rezolvi!...Sa va zic pe scurt in ce a constat sesizarea mea....am lucrat la o societate 3 ani (si peste program si unele sambete),,,si ma tot duceau cu vb in ceea ce priveste actele (lucra si sotia acolo si era insarcinata si m-a rugat sa nu fac scandal ca e in situatia asta delicata) eram coasigurat pe spatele sotiei si cand a intrat in postnatal am cerut pt mine o adeverinta pt medic si atunci s-au panicat (eu nemaifiind coasigurat!) si mi-au facut contract dar un contract de 2 ore pe zi!!!...Bineanteles ca am terminat colaborarea in urmatoarele zile...Deci dupa 3 ani lucrati norma intreaga si peste m-am ales cu un contract de 2 ore pe zi pe 9 luni! Eu am cerut sa oblige societatea sa imi plateasca vechimea pe perioada lucrata!...multumesc
Practic cam nimic nu se poate face ; teoretic se pot sesiza organele de control care...controleaza si verifica decat actele iar in acte sunteti incadrat 2h/9luni .
La salariul pe care-l luati efectiv in mana ,aveati de platit diferenta dintre brut si net (plati datorate) .
Firma cam tot pe atata.
Avand in vedere ca platile datorate de salariati se retin la sursa ,numai firma se face vinovata de evaziune .
Mentionati, citez: "... El nu poate verifica un pic daca sunt reale datele, daca exista semnatura mea pe acte?...daca spunea ca am fost platit cu 10 000 de euro si am prestat numai de 2000....imi cerea restul inapoi?" ITM nu efectueaza anchete de acest gen (Legea de functionare nr. 108/ 1999 republicata in 2002 nu-i permite acest lucru), face cercetari la angajatori in baza sesizarilor scrise primite de la lucratori/ institutii si verifica doar documentele care i se pun la dispozitie de catre firma controlata. Din mesajul dvs. inteleg ca aceste verificari s-au efectuat.
Puteti deschide actiune in instanta in baza Deciziei ICCJ nr. 37/ 07.11.2016 conform careia in ipoteza neindeplinirii de catre parti a obligativitatii de incheiere a CIM in forma scrisa, persoana fizica are deschisa calea actiunii in constatare a raporturilor de munca si a efectelor acestuia in situatia in care raportul de munca a incetat anterior sesizarii instantei.
Trebuie sa nominalizati martori care sa se prezinte in instanta si sa sustina punctul dvs. de vedere sau/ si sa prezentati documente certe (fluturasi de salariu, foi de pontaj/ condici de prezenta, state de plata, etc.). Instanta poate dispune efectuarea unei expertize judiciare contabile si/ sau in specilaitatea protectia muncii. Expertul are nevoie tot de documente si martori (nominalizati de reclamant) pentru a efectua expertiza.
@ americanux

1. Faptul ca angajatorul a intocmit foi de prezenta si le-a prezentat inspectorilor, atunci nu aveti ce sa contestati cu privire la control.

2. Foile de prezenta nu se semneaza de catre salariati.

3. ITM-ul nu poate obliga societatea , ci numai instanta de judecata.

4. Decizia 37/2016 nu va este aplicabila intrucat citez: "Raspunsul inspectorului a fost ;...din documentele prezentate de catre societate rezulta faptul ca dvs ati prestat activitate in baza contractului cutare incepand din data cutare. "

Alte discuții în legătură

Lucru sambata constantin25 constantin25 Lucrez in cadrul unei societati cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata. Contractul a fost incheiat pentru un program de lucru de 8 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Condica/pontaj/semnatura angajatului wolfususro wolfususro In procesul pe care il am cu angajatorul acesta nu tinea nici o evidenta-sau cel putin eu nu am semnat nici un act legat de nr ore prezent la lucru. ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante razvan_ungur razvan_ungur As avea nevoie de un sfat de la dumneavoastra,daca se poate. Pana in data de 31.05.2014 am lucrat la o firma din Baia Mare care este in franciza cu o firma ... (vezi toată discuția)