avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine ma poate ajuta cu informatii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine ma poate ajuta cu informatii?

v-as ruga f.mult daca cineva ma poate ajuta cu informatii .
am 27 ani si pana in luna dec.2006 am lucrat la o societate comerciala ,cu contract de munca pe durata ned.ca croitoreasa.Deoarece se castiga f.putin la insistentele unui patron am acceptat sa -mi dau lichidarea si sa merg sa lucrez la o pitarie cu promisiunea ca -mi va face contract de munca din prima zi de lucru.L-a inceput mi-a fost f.greu pentru ca era o cu totul alta munca ,a trebuit sa lucrez si la casa si eu nu aveam cunostinte de casa marcat nu lucrasem niciodata dar toate aceste lucruri le-am discutat cu patronul inainte de a-mi da lichidarea.Am ajuns in luna februarie si eu inca nu aveam incheiat contract de munca desi eram platita dar fara sa semnez vreun stat de plata .La insistentele mele repetate mi s-a incheiat contract de munca dar numai din 01.03.2007 .Eu sunt casatorita de doi ani si nu am ramas insarcinata pana in luna martie si s-a intamplat ca in 8 martie sa aflu ca sunt insarcinata .M-am adresat patronului sa-mi faca contractul de munca asa cum am discutat cu el cand am inceput sa lucrez dar mi-a spus ca nu mai poate retroactiv.Am facut plangere la ITM Alba Iulia societatea avand sediul in loc.Blaj.Dupa aproximatin 30 zile am primit raspuns ca in urma verificarilor facute nu rezulta ca eu am lucrat la acea societate fiind verificata condica d eprezenta si statele de plata si daca detin acte care sa dovedeasca precum ca eu am lucrat acolo sa ma adresez instantei de judecata.Eu vreau sa va spun ca nici la aceasta ora cand sunt angajata nu semnez condica de prezenta si stat de plata si nici fluturas nu primesc si nu stiu cum pot da un asemenea raspuns pentru ca este normal ca daca nu am fost angajata sa nu fiu pe statul de plata .Problema mea este ca nu voi avea dreptul la indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la doi ani si nu stiu ce sa fac sa-l oblig pe patron sa-mi incheie contract de munca de cand am inceput lucrul respectiv din luna decembrie.Am rugamintea daca -mi puteti da un sfat cum sa procedez .Va multumersc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lipsa_id , utilizator 17:58, 22 August 2007
In primul rand, sesizarea ta la ITM , ca firma nu ti-a intocmit contract de munca din data care trebuia...trebuia sa se soldeze cu o amenda pt societate ...de minim 15 milioane.....Dar din pacate vad ca ITM -ul nu a facut treaba bine.....:(
Trebuia intrebati alti angajati...care stiau de cand lucrezi...si situatia s-ar fi rezolvat la acest nivel...
Intr-adevar acum trebuie sa mergi in instanta...cu audiere de martori...sa dovedesti ca ai lucrat din dec 2006...
De cand lucrezi...din perioada de dinainte de a ti se incheia contract de munca...nu ai sermnat vreun act al firmei?.......este o proba foarte buna pt tine
Daca ai asa ceva, du actul respectiv si la ITM...si le dovedesti contrariul
In instanta, angajatii in general au castig de cauza.....iar in baza hotararii judecatoresti, ITM este obligat sa-ti incheie contract de munca din dec 2006...si va fi bine ca vei avea continuitate in munca si vei beneficia de ajutor pt cresterea copilului

Daca ai asa ceva, du actul respectiv si la ITM...si le dovedesti contrariul
In instanta, angajatii in general au castig de cauza.....iar in baza hotararii judecatoresti, ITM este obligat sa-ti incheie contract de munca din dec 2006...si va fi bine ca vei avea continuitate in munca si vei beneficia de ajutor pt cresterea copilului

In primul rand ca nu ITM incheie contracte de munca ci angajatorul, ITM verifica daca sunt acestea intocmite sau nu.
In al doile rand, ramane de vazut daca este cineva dispus sa-si riste locul de munca si sa declare in instanta ca are cunostinta ca d-na. a lucrat la negru si desi a facut sesizare la ITM acestia nu au reusit sa constate adevarul (si aici ma refer la colegii de munca.)
Cu privire la acte semnate de salariata inainte de angajare, sincer, nu cred ca a semnat nimic din ceea ce ar putea sa ceara patronului sa prezinte in instanta si acesta sa nu zica "nu am asa ceva".
Cred ca singura dovada clara care ar poate fi invocata este aceea ca nici in prezent nu semneaza stat de plata , dar daca primeste banii pe card nici nu trebuie sa semneze stat , si nici chair fluturas nu este o crima ca nu a primit.
Este tarziu a mai spune ca trebuia sa solicite semnarea CIM inante de inceperea lucrului si ca nu trebuia sa accepte sa lucreze la negru, dar este tarziu si a mai incheia un CIM din data in care era normal sa fie incheiat, acest fapt implica atat de multe ......incat nici daca ar dorii patronul sa te ajute nu ar risca sa o faca.
Totusi poti incerca sa vezi daca te sustine cineva de la locul de munca in acest demers.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2007
adelaida_07, utilizator
Da intr-adevar nu ITM_ul incheie contractele de munca, ci societate... m-am exprimat gresit....prin hotararea judecatoreasca ITM va fi obligat sa inregistreze contractul respectiv de munca din dec 2006.... cunosc situatie similara..... Societatea angajatoare a platit din urma contributiile.. si angajata are acum continuitate.
Angajatul a facut dovada in instanta, ca a lucrat in firma de mai de mult....
Intr-adevar un alt angajat al firmei...de teama...nu va depune marturie...poate unul dat afara
Angajatorul poate sa recunoasca...in fata instantei...:D...ceea ce ar fi ideal... ca nu ar lua amenda si ar fi in avantajul angajatei...care in situatia de fata ,pt ca nu are continuitate in munca...nu va beneficia de ajutor pt cresterea copilului
Pacat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum demonstrez ca am lucrat intr-o firma, daca nu mi-au facut contract de munca? ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Am inteles ca ar trebui sa reclam la Inspectia Muncii (cum poti sa ii abordezi si sa ii faci sa se miste in timp util e alta problema) faptul ca am lucrat fara ... (vezi toată discuția)
Nerespectare contract amorytza amorytza Buna ziua.As vrea sa stiu ce am de facut in situatia mea.Pe scurt,m am angajat la o firma,in contract scria 40 h lucratoare pe sapt,iar in realitate lucram ... (vezi toată discuția)
Contract durata determinata vasile13 vasile13 Am incheiat un contract pe durata determinata valabil intre 1 aprilie si 30 septembrie ac in meseria de camerista la un hotel de 4 stele din Mamaia ,salar ... (vezi toată discuția)